DUNATÁJI HERCEG JÁNOS NAPOK 2016

A könyvtár és a Zsebszínház együttműködésével

LFM

2015. december 2., 08:27 >> 2015. december 2., 09:27

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Együttműködési megállapodást kötött hétfőn a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár és a Berta Ferenc Zsebszínház. A két intézmény közötti megegyezés a 2016-os Dunatáji Herceg János Napok közös megrendezésére vonatkozik.

Vladimir Jerković könyvtárigazgató a dokumentum aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a városi könyvtár már hagyományosan megrendezi a költészetközpontú Laza Kostić Napokat, illetve a prózaírásnak szentelt Veljko Petrović Napokat, ezért logikus, hogy ezekhez csatlakozzon a hagyományos magyar nyelvű rendezvény.

Fekete J. József és Vladimir Jerković a Herceg-könyvek között (Fotó: Faragó Tivadar)

– Eszünk ágában sincs kisajátítani a Dunatáji Herceg János Napokat, hanem egyféle csendestársként, nem utolsósorban anyagiakkal szeretnénk hozzájárulni a szervezéshez. Ez erkölcsi és szakmai kötelességünk is, hiszen Herceg igazgatója volt a könyvtárnak, az igazgatósági épület előtt áll a mellszobra, de ennél többel vagyunk adósa a húsz évvel ezelőtt elhalálozott írónak, műfordítónak – mondta Jerković, aki a minap jelentette meg Herceg szerb nyelven megjelent írásainak általa készített bibliográfiáját. – Az együttműködési megállapodás egy évre szól, azzal, hogy meghosszabbítható, amennyiben a Zsebszínház elégedett lesz a közreműködéssel, így a dokumentum kötelezi majd a következő igazgatókat is.

Hozzátette, hogy a könyvtári állomány a Herceg-műveket illetően igen foghíjas, így a sajtótájékoztatón mindössze 38 kötetet sikerült szemléltetni.

– Ugyanez volt a helyzet Veljko Petrović munkáival is, amit időközben pótoltunk, digitalizáltuk a köteteket, és terveink szerint minden évben egyet újra kiadunk közülük. Jövőre pedig a Herceg-gyűjteményt kívánjuk kiegészíteni, intézményektől, magánszemélyektől szeretnénk megvásárolni a hiányzó köteteket – hallottuk a könyvtár igazgatójától.

Fekete J. József, a Zsebszínház elnöke az egyesület és saját nevében megtisztelőnek nevezte, hogy egy olyan renomés intézmény, amilyen a Városi Könyvtár, amely szemében napról napra magasabbra tör projektumaival, programjaival és rendezvényeivel a város kulturális életében, fölfigyelt a Zsebszínháznak a Herceg János művét megőrző igyekezetére, sőt, ezen túlmenően baráti jobbot nyújtott az elképzelései megvalósításához. Hangsúlyozta, hogy Vladimir Jerković a szerb mellett a magyar Herceg-bibliográfia alapjait is elkészítette, ami irányadó lesz a hiányzó kötetek begyűjtésében és a majdani, fájóan hiányzó fordítások tervezésében.

– A Zsebszínház immár 14 esztendeje gondot visel az író sírhelyére, ahol minden május 11-én, Herceg születésnapján megemlékezést is tart. 2009-től rendezzük meg a Dunatáji Herceg János Napokat, aminek eredménye egy remek, magyar és szerb nyelvű konferenciakötet. A rá következő évben újítottuk meg az eredetileg a néhai Vajdasági Magyar Amatőrszínház vezetői által kezdeményezett, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület által adományozott Herceg János Irodalmi Díjat, azóta dr. Silling István, Sándor Zoltán, Bogdán József, Csík Mónika, Gobby Fehér Gyula és Kontra Ferenc vehette át ezt a kitüntetést. A jövő évi nyertes kilétéről az eddigi díjazottakból álló zsűri december 31-ig dönt, de nevét majd csak jövő év május tizenegyedikén, a 2016-os Dunatáji Herceg János Napok kezdetén tesszük közzé – hallottuk Feketétől a sajtótájékoztatón.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége