2024. április 18., csütörtök

Borvidéki horror

Legalább 43 halottja van az utóbbi három évtized legsúlyosabb franciaországi autóbusz-balesetének. Egy főként nyugdíjasokat szállító busz Bordeaux közelében, Puisseguin városa mellett frontálisan ütközött egy teherautóval, ez után mindkét jármű kigyulladt és teljesen elégett.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

A baleset egy kétszer egysávos mellékúton történt a bordeaux-i dombos borvidéken. A buszban a sofőrön kívül 49-en utaztak, közülük 41-en vesztették életüket, s a kamion sofőrje is szörnyethalt.

Az égő buszból csupán nyolc embernek sikerült kimenekülnie, közülük négyen sérültek meg; ketten súlyos égési sérüléseket, ketten pedig koponyasérüléseket szenvedtek. A tragédiát csak hárman élték túl sértetlenül, köztük a busz sofőrje is, aki viszont sokkos állapotba került.

A busz nem sokkal a baleset előtt, pénteken kora reggel indult egy közeli településről, a 643 lakosú Petit-Palais-Cornemps-ből, amely nyolc kilométerre található a baleset helyszínétől, és a két és fél órára található dél-franciaországi Landes megyébe vitte kirándulni a helyi idősek klubjának a tagjait.

Egyes források szerint a kamion, amellyel a busz ütközött, fát szállított. Alain Rousset helyi képviselő szerint a teherautóban a baleset pillanatában nem volt rakomány, más rendőrségi források szerint viszont gázpalackokat szállított, és ez okozhatta a tüzet. Ezt azóta nem erősítették meg a hatóságok, amiként a baleset pontos oka sem ismeretes még. Annyit lehet tudni, hogy az egyik jármű keresztbe fordult az úton, és a másik nem tudta kikerülni. Rendőrségi források szerint, amikor a busz sofőrje érzékelte, hogy a baleset be fog következni, megpróbált félrehúzódni, de már elkerülhetetlen volt az ütközés. Szemtanúk elmondása szerint a baleset egy veszélyes kanyarban történt. Nem ez volt az első baleset ebben a nehezen átlátható kanyarban.

Franciaországban legutóbb 1982-ben volt ilyen súlyos baleset, akkor 53-an, köztük 44 gyermek halt meg egy buszbalesetben egy autópályán Dijon közelében. Egy pszichológiai segítőszolgálatot is felállított a prefektúra a helyszínen, amely a túlélőknek és a hozzátartozóknak segíti a történtek feldolgozását.

A görögországi látogatáson tartózkodó François Hollande államfő és vezető politikusok is kifejezték együttérzésüket. A köztársasági elnök jelezte, hogy a „kormány mozgósította minden erejét ez után a szörnyű tragédia után”. Manuel Valls kormányfő, Alain Vidalies közlekedési és Bernard Cazeneuve belügyminiszter, valamint Alain Juppé volt külügyminiszter, Bordeaux polgármestere a helyszínre látogatott. „Több, mint harminc éve nem történt ilyen katasztrófa. Ez szörnyű sokk Franciaország számára, ma egész Franciaország és minden francia gyászol” – mondta a helyszínen a kormányfő.