2024. március 19., kedd
VÉGLEGES JELENTÉS AZ MH17-ES TRAGÉDIÁJÁRÓL

Egy Buk rakéta szakította szét

Egy orosz gyártmányú, Buk típusú föld-levegő rakéta találta el és szakította szét a levegőben a Kelet-Ukrajnában tavaly július 17-én lezuhant maláj gépet. A nemzetközi vizsgálatot összehangoló Holland Biztonsági Iroda (OVV) tegnap ismertetett végleges jelentése szerint a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatán közlekedő Boeing 777-es pilótafülkéjének bal oldala mellett egy Buk rakétarendszerhez használatos 9n314m típusú robbanófej robbant fel. A robbanás a géptesttől kevesebb mint egy méterre következett be, a repeszek azonnal megölték a személyzet három tagját, és leszakították a gép orrát. A jelentés nem nevezi meg, ki felelős a rakéta kilövéséért, ennek kiderítésére egy külön vizsgálat folyik, amely aligha zárul le az idén.

OROSZ VIZSGÁLAT: NEM SZAKADÁR OLDALRÓL LŐTTÉK KI

Nem a szakadárok uralta Sznyizsne településről, hanem a Kijev irányítása alatt lévő Zaroscsenszkéről lőtték ki a maláj gép katasztrófáját okozó Buk rakétát – közölték tegnap az Almaz–Antej fegyvergyártó konszern moszkvai sajtótájékoztatóján. Indokolásuk szerint a rakéta robbanása után a repeszek nem érhették volna a gép bal szárnyát és hajtóművét, ha azt Sznyizsnéről lőtték volna ki. A szimulációs tesztek során egyebek között egy Boeing orr-részére lőttek ki különböző szögekből rakétákat, és megállapították, hogy ha Sznyizsneről lőtték volna ki a rakétát, akkor nem a gép baloldali kabinrészét, a bal szárnyat és hajtóművet rongálják meg a repeszdarabok, hanem annak jobb oldalába csapódtak volna. A Zaroscsenszke irányából kilőtt rakétából ellenben legalább 22 repeszdarab csapódik a géptest bal oldalába – állapították meg.

Jan Novikov, a fegyvergyártó cég vezérigazgatója szerint csakis egy 9M38-as típusú Buk rakéta okozhatta a gép tragédiáját. Ezt arra alapozták, hogy a holland bizottság szerint a rakétarobbanás nyomán „I” formájú lyukak keletkeztek a repülőtesten. Novikov szerint valószínűleg a 9M38-as típus a feltételezetteknél még régebbi változata okozhatta a tragédiát, mert a saját kísérleteikben más formájú sérüléseket hagytak a repeszdarabok a teszt-Boeing felületén.

„Az utolsó ilyen rakétatípust még a Szovjetunióban gyártották, 1986-ban” – mondta, hozzátéve, hogy ezeknek a rakétáknak 25 év a hadrendben tarthatósági idejük, ezért az orosz fegyveres erőknél már kivonták őket a hadrendből. A konszern vezetője hozzátette, az Almaz–Antejnek tudomása van arról, hogy 2005-ben Ukrajnának 502 darab 9M38-as Buk rakétája volt. Azt nem tudják, jelenleg mennyi van hadrendben.

Jacenyuk: Az orosz titkosszolgálat tervelte ki

Az orosz titkosszolgálatok tervelték ki a maláj utasszállító gép lelövését a kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött területről – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő a tegnapi kijevi kormányülésen. „Kétségkívül részeg szakadárok nem tudnak egy Buk rakétarendszert kezelni. Ez pedig azt jelenti, hogy csakis képzett orosz katonák kezelhették a fegyverzetet” – vélekedett Jacenyuk. (Szerkesztőségi összefoglaló)