2024. április 25., csütörtök
VÍZILABDA – VIII. NEMZETKÖZI NŐI TORNA, ZENTA

Az eddigi legjobb torna volt

Szerbia a felnőtt válogatottal nyerte meg a korosztályos megmérettetést – A fiúknál a Zenta nyerte meg a minitornát

Zentán vasárnap fejeződött be a 8. nemzetközi női vízilabdatorna, amely az idén eddig még nem látott mezőnyt gyűjtött össze, hiszen négy országból érkeztek a csapatok, Szerbiából pedig itt volt a válogatott is.

Ennek kapcsán el kell mondani, hogy a szervezők már hónapokkal ezelőtt jelezték a szövetségnek, hogy a torna jellegénél fogva az U17-es szerbiai szelekciót várják, ám a csapat vezetői erre fittyet hánytak, s a felnőtt gárdával jelentek meg. Így aztán nem kellett túlzott jóstehetség ahhoz, hogy a 15-16 éves kislányok mezőnyében mely csapat diadalmaskodik majd: Szerbia válogatottja valamennyi mérkőzését megnyerte, és első lett, ám túl jó benyomást senkiben sem hagyott, hiszen néhány csapat, mint például a Nagyvárad és a Szentes, sokáig tartotta az eredményt ellenük, s csak az utolsó negyedben fulladtak ki a lányok, ekkor domborodott ki a szerbiai válogatott előnye. Ha leszámítjuk a válogatottat, akkor a hagyományosan jól képzett és vezetett Szentes mutatta a legtöbbet, nagyon kellemes meglepetés a Nagyvárad játéka, a hazaiak teljesítménye pedig egy kicsit csalódás a szurkolók számára, de el kell mondani, hogy objektív okokból idén jócskán hiányos csapattal volt kénytelen kiállni Tóth László edző, ezért a negyedik helyezés nem kudarc. Aki egyébként kilátogatott a népkerti medencére, világsztárokat is láthatott, mert például a dunaújvárosi lányokat a város ikonikus játékosa, a 2005-ös világbajnok Brávik Fruzsina vezette (a vele készült interjút a következő Sportvilágban olvashatják el), s vasárnap megjelent az egykori magyar női szövetségi kapitány, id. Tóth Gyula is.

A lánytorna mellett az U13-as fiúk is szerepet kaptak, a minitornát pedig végül a házigazda Zenta nyerte meg a szabadkai Spartacus, a Dunaújváros és a budapesti Diadal előtt. Nem rossz ez a zentai nemzedék, de vigyázni kell rájuk, nem szabad a csapatot már középiskolás korukban szélnek ereszteni.

Végezetül el kell azt is mondani, hogy a szervezés tökéletes volt, Sőregi Oszkár sportigazgató és Tóth László edző kiváló munkát végzett, így a vendégeknek csak dicsérő szavuk volt a torna kapcsán, és mindenki megígérte, hogy lehetőség szerint visszatér erre a rendezvényre, amely az ország egyik legnagyobb ilyen tornájává nőtte ki magát.

Eredmények, lányok: Kassa–Nagyvárad 6:13, Szerbia–Dunaújváros 9:2, Zenta–Szentes 4:7, Nagyvárad–Szentes 5:8, Dunaújváros–Zenta 5:7, Kassa–Szerbia 2:17, Szentes–Dunaújváros 10:2, Szerbia–Nagyvárad 14:7, Zenta–Kassa 14:9, Nagyvárad–Dunaújváros 10:3, Kassa–Szentes 4:20, Szerbia–Zenta 13:5, Dunaújváros–Kassa (az 5. helyért) 6:8, Zenta–Nagyvárad (a 3. helyért) 7:8, Szerbia–Szentes (döntő) 12:7.

A gólkirály: Mihály Kinga (Szentes) 18 góllal. A legjobb kapus: Juhász Vivien (Zenta). A legjobb játékos: Tóth Johanna (Nagyvárad).

Fiúk: Zenta–Spartacus 8:6, Dunaújváros–Diadal 9:2, Spartacus–Diadal 4:3, Zenta–Dunaújváros 7:4, Dunaújváros–Spartacus 10:1, Diadal–Zenta 4:8. A 3. helyért: Spartacus–Diadal 5:1. Döntő: Zenta–Dunaújváros 8:5.

A gólkirály: Rácz Szabó Dávid (Zenta) 10 góllal. A legjobb kapus: Turu Dávid (Spartacus). A legjobb játékos: Deményi Kamilla (Dunaújváros).