2024. április 24., szerda

Shakespeare ismét a Fruška gora lankáin

Nemzetközi színházi fesztivál a szerémségi Čortanovcin
(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Az Újvidéktől 25 kilométerre található Čortanovcin, a Stanković villában június 20-ától 30-áig másodszor szervezik meg a Shakespeare színházi fesztivált. A rendezvény támogatói a tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, Inđija község, a Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium, valamint a szerbiai UNIQA biztosítótársaság.
A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón a festői szépségű villában tartották tegnap a Fruška gora lankáin. Nikita Milivojević rendező, a fesztivál igazgatója, Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár és Sonja Marić, a UNIQA képviselője köszöntötte az újságírókat.
Június 25-én, csütörtökön 19.30-kor az inđijai Itaka Art Centar és a Šabaci Színház közös produkciójának, a Periklésznek lesz a bemutatója, amely rendezője Nikita Milivojević. Június 26-án, pénteken 19.30-kor az iráni Katatonia társulat érkezik Teheránból, amely a Machbetot játssza, a rendező Hosszein Nosir. Június 27-én, szombaton 19.30-kor a minszki Fehérorosz Szabad Színház a Lear királyt Vladimir Scserbany rendezésében mutatja be a szerémségi fesztivál színpadán. Június 28-án, vasárnap 19.30-kor a macedóniai Bitolai Népszínház az Othellót játssza el Diego de Brea rendezésében.

A négy előadás a Stanković villában lesz megtekinthető. Rossz idő esetén a szervezők az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban helyezik át a Machbet, a Lear király és az Othello előadásokat, a Periklészt pedig egy később meghatározott helyszínen játsszák.

A jegyek mától megvásárolhatóak országszerte az Eventim irodáiban előadásonként 700 dináros áron. A négy előadásra szóló gyűjtőjegy 2200 dinár, valamint a tíznél több jegy vásárlásakor 10 százalékos kedvezmény jár. A fesztiválon kísérőrendezvények és filmvetítések is lesznek. Bővebb információk a www.sekspirfestival.org internetes címen találhatóak, jegyeket a 09 00 11 00 11 telefonszámon lehet foglalni.