A vajdasági magyar középiskolások legnagyobb rendezvénye

A beszédművészeti vetélkedővel megkezdődött a 48. KMV Óbecsén

Ricz Róbert

2015. április 24., 23:06

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

(Ótos András felvételei)

(Ótos András felvételei)

Pénteken negyvennyolcadik alkalommal gördült fel jelképesen Óbecsén, a Városi Színházban a függöny a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén, a fiatalok KMV-jén. A megnyitó után péntek délután a beszédművészeti vetélkedő részvevői, majd a megzenésített versek előadói álltak színpadra.

Az ünnepélyes megnyitón Kinka Erzsébet, Óbecse község alpolgármester asszonya köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve a rendezvény fontosságát.

– A KMV, Óbecse egyik legismertebb rendezvénye, Vajdaság magyarságát megmozgató és összetartó rendezvénysorozata, ma ünnepli negyvennyolcadik születésnapját. Kívánom, hogy legyen sok magyar középiskolás, aki szívvel-lélekkel, tehetséget bontogatva jön ide, és megmutatja magát. A KMV-t nemcsak itt ismerik Vajdaságban, hanem mindenütt, ahol magyarok élnek felfigyeltek rá. Sok elismert művész számára a KMV hozta az első komolyabb megmérettetést, az első sikerélményt, adott irányt további pályája felé.

A vetélkedő, köszönhetően a szervezőknek, középiskolásoknak és tanáraiknak, fennmaradt, és a vajdasági magyar középiskolások legnagyobb rendezvénye – mondta Kinka Erzsébet.

A megnyitó után a beszédművészeti vetélkedő vette kezdetét, amikor is a szavalók, próza- és népmesemondók, a drámai monológgal fellépők álltak színpadra, valamint bemutatkoztak a megzenésített verseket előadók is.

A beszédművészeti vetélkedőn a versenyzők teljesítményét Raffai Ágnes és Hajdú Tamás színművészek, valamint Jónás Gabriella színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára értékelte és rangsorolta.

– Ma délután nagyon-nagyon érett, kiforrott előadásokat hallottunk, amiért nagy köszönet mindazoknak, akik ezzel foglalkoznak. Ezekben a versekben, prózákban, monológokban hetek, hónapok áldozatos munkája áll – mondta értékelőjében Jónás Gabriella. Hajdú Tamás és Raffai Ágnes a szövegválasztás fontosságáról beszélt, illetve a színpadi megjelenésről, öltözködésről is szólt az értékelés folyamán. – Olyan szöveget kell választani, amellyel akartok valamit mondani, közölni a közönségnek, amelyet magatokénak éreztek, amely közel áll hozzátok. Ez az a verseny, amelyen lehetőségetek van kiállni a közönség elé olyan szövegekkel, amelyeket talán máshol nem lehet előadni, máshol nem éppen fogadnának el. Most van lehetőségetek arra, hogy szétharapjátok a színpad deszkáit, hogy azok a kérdések, a vágyak, a lázadás, de akár a hála, a soha el nem múló szerelmek, vagy éppen a rendszerellenesség stb., amelyek bennetek felmerülnek, azok kerüljenek előtérbe. Nem azok a gondolatok a fontosak, amelyekkel a tanárnak vagy éppen a szülőnek kedveztek. Ti legyetek benne, nektek legyen jó! – tette hozzá a két fiatal színművész.

A szavalók közül az első helyet a bácsfeketehegyi Kőműves Noémi (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka) érdemelte ki az óbecsei Péter Lea (Gimnázium) előtt. Az osztott harmadik helyet a zentai Kovács Vecei Fanni (Horváth Mihály Gimnázium, Szentes) és a horgosi Gulyás Gabriella (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka) szerezték meg. A zsűri dicséretben részesítette Dupák Fannit (Zentai Ginázium) és Antóci Dorottyát (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta). A prózamondók között a zsűri csak harmadik helyet osztott, amelyet Elek Dabis Csilla (Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola, Csóka) érdemelt ki. A drámai monológokkal fellépők között sem osztott első helyet a szakmai zsűri. Második lett Apró Alekszandra (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta), Nagy György Anikó (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka) pedig dicséretet kapott. Népmesemondásban Fekecs Andrea lett a legjobb (Egészségügyi Középiskola, Zenta) Fodor Máté (Politechnikai Iskola, Szabadka) és Mucsi Anasztázia (Egészségügyi Középiskola, Zenta) előtt.

A megzenésített versek előadóit Bakos Árpád énekes-zenész, Hajdin Suzana dzsesszénekes és Miroslav Jovančić, a Szabadkai Filharmónia elnöke hallgatta meg és rangsorolta. Az első helyet az óbecsei Gimnázium tanulói szerezték meg: Mucsi Valentina, Ződi János, Farkas Valentin és Kovács Jónás. Második lett az Apró Alekszandra, Szremkó Áron, Fehér Ádám és Szkocsovszki Zsolt összetételű formáció (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta), a harmadik helyen pedig a Csizmadi Zsolt-Katona Petra duó (Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa) és a Horváth Kátai Krisztina-Törteli Dóra-Törteli Judit összetételű trió (Zentai Gimnázium) osztozott.

A beszédművészeti verseny szünetében került sor a képzőművészeti tárlat megnyitójára. Pénteken este a 70 éves Képes Ifjúság alkalmi műsorral mutatkozott a közönségnek, majd slam poetry est következett.

Szombaton reggel 9 órakor az irodalmi vetélkedővel folytatódik a KMV. A szervezők 17.30-ra tervezik az eredményhirdetést, utána kerekasztal-beszélgetést tartanak. Este nyolctól a Színművészeti Vetélkedő díjnyertes előadását, a szabadkai 7kosztoLÁNY csoport Önbizalom?! Ébresztő! Generációs gyógyterápia 7 képben című produkcióját láthatja az óbecsei közönség, majd 20.30-kor kezdődik a KMV-buli a Panoráma étteremben, ahol a Lóci játszik, a Supernem és a Veronika and the wedding boys szórakoztatja majd a fiatalokat. Vasárnap a gálaműsor és díjkiosztó 9.30-kor kezdődik.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége