2024. március 28., csütörtök

Felkészítő az iskolára

Az Ügyes tanoda mintegy harminc gyereknek segít Magyarkanizsán
Vuković Szuzanna, Barát Kljajić Timea és Apró Piroska

Vuković Szuzanna, Barát Kljajić Timea és Apró Piroska

Október óta tartanak foglalkozásokat óvodásoknak a magyarkanizsai Fészek napköziben. Célja, hogy a gyerekek könnyebben és zökkenőmenetesebben vegyék majd az akadályokat az általános iskolai tanulmányaik megkezdésekor. Az Ügyes tanoda nevet viselő kezdeményezés a Csiga-biga Észak-vajdasági Gyógypedagógusok Egyesülete, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény és a Szociális Központ összefogásával jött létre, s mintegy harminc községbeli óvodásnak segít a képességeinek fejlesztésében. Apró Piroska, a Csiga-biga egyesület elnöke elmondta, hogy a gyerekek fejlődésének egyenetlenségeit például a felgyorsult életvitel, a rohamos technikai fejlődés okozza.

– Az utóbbi években bekövetkezett felgyorsult technikai fejlődéshez az emberi test nem tud alkalmazkodni, a családok működése is megváltozott, ez pedig mind kihatással van az egészen kis gyermekek fejlődésére is. Ezt a programot azoknak az óvodásoknak találtuk ki, akiknek a fejlődése nem egyenletes, ezek a foglalkozások pedig segítik őket abban, hogy az iskolakezdést, az új környezetet, elvárásoknak való megfelelést minél könnyedebben vegyék – mondta Apró Piroska.

A Csiga-biga egyesület a projektum szakmai oldalát biztosítja, a foglalkozásokat pedagógusok vezetik, egyelőre önkéntesen, mivel a tervezett pályázati források nem valósultak meg mind. A Gyöngyszemeink IE intézmény pszichológusa, Vuković Szuzanna elmondta, hogy a foglalkozások eredményességének meghatározására a program megkezdése előtt és után is egyénileg mérik fel a programban részt vevő gyerekek képességeit. A foglalkozások a végéhez közelednek, de a szakemberek nem határoztak meg konkrét időpontot, elmondásuk szerint a foglalkozásokat vezetők nagyon rugalmasan, a gyerekekhez alkalmazkodva döntik el, hogy mikor érett meg a csoport a program lezárására, de az egyes foglalkozások tartalmát is nagyban a gyerekek hangulatához igazítják. Így egyfajta kötetlenséget, laza hangulatot biztosítva például a szerepjátékokhoz, amelyek szintén gyakori elemei a csoportfoglalkozásoknak. Általában 5-6 fős csapatokra osztják a gyermekeket, de vannak egyéni feladatok is, céljuk pedig a szociális, értelmi és kognitív képességek fejlesztése játékos formában. A Szociális Központ igazgatója, Barát Kljajić Tímea elmondta, hogy örömmel támogatták az egyesület kezdeményezését, hiszen a Fészek napköziben zajló munkával már sikerült kialakítani egy megfelelő környezetet ilyen jellegű műhelymunkákhoz.

– A hét éve működő Fészek napköziben számos olyan foglalkozásnak adtunk helyet, ahol gyerekekkel foglalkoztak. Az óvodásokkal való munka ugyanilyen fontos, hiszen tudjuk, hogy a korai életkorban lehet a legjobb eredményeket elérni.