2024. március 28., csütörtök

Ultraortodox kocsma nyílt Jeruzsálemben

Jeruzsálem egyik legvallásosabb negyedében újabban ultraortodox kocsma várja a vendégeket - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A város első ultraortodox, vagyis haredi kocsmáját Krecsmének hívják, ami az italmérés jiddis neve. Odabent hagyományos zsidó zenét játszanak, a sör és a röviditalok mellé sóletet szolgálnak fel. Elsősorban a jesivák, a vallási főiskolák diákjai és a környéken lakó házaspárok látogatják. 

A Geula negyedbeli bár éjfélkor zár, szombaton természetesen nem nyit ki és a szombati pihenőnap előestéjén, pénteken sem működik. 

A Krecsme belső tereiben rengeteg a fa, berendezése a kelet-európai zsidó városkák hangulatát idézi. A hagyományos zsidó viseletben járó személyzet fején vallásos kapedlit, izraeli nevén kipát visel.
Napközben elsősorban a konyha működik, de rendezvényeknek, kisbabák körülmetélési szertartásának is helyet adnak, estefelé pedig főként a kóser italok fogynak, noha a betérő harediek általában mértékletesen iszogatnak. 

A tulajdonos ismerőse elmondta, hogy egy Amerikából érkezett vallásos bevándorló nyitotta a helyet, aki Izraelben kitanulta a szakácsmesterséget és az ultraortodoxoknak akart vendéglőt és szórakozóhelyet teremteni.