2024. április 26., péntek

Zentagunaras múltjából

Bemutatták Zentagunaras első magyar nyelven is megjelent helytörténeti kiadványát – Átfogó visszatekintés a falu múltjába – Minden zentagunarasi háztartás kap egy példányt a könyvből

Csütörtökön délután a zentagunarasi Ruszin Otthonban került sor Kocsis Antal: Zentagunaras múltjából című könyvének bemutatójára. A három nyelven megjelent helytörténeti kiadvány bemutatkozását nagy érdeklődés kísérte. Az összegyűlteket először Farkas Zoltán, a zentagunarasi helyi közösség tanácsának elnöke üdvözölte, majd Cservenák Pál helytörténész, a Filmmúzeum Civil Szervezet elnöke méltatta a könyvet.

A helytörténeti könyv megírásának ötlete 15 évvel ezelőtt fogalmazódott meg, mondta el Kocsis Antal szerző.

– Szakrális dolgokat gyűjtöttem Bácska területén és véletlenül tévedtem ebbe a faluba. Ekkor jött az ötlet, s láttam, hogy többen is támogatnak. A munkában nagy segítségemre volt Cservenák Pál és a megboldogult Szabó József. A könyv anyagát adatközlőktől, levéltárakból és könyvtárakból gyűjtöttem össze. Igen nagy időszakot dolgoztam fel, gyakorlatilag egészen az ember megjelenésétől ezen a tájon. Természetesen ez nem monográfia, hanem részlet a falu történelméből. Remélem, hogy ez egy kezdet, és a falu felismeri, hogy van neki múltja, mert akkor jövője is lesz – mondta el Kocsis, majd azt is elárulta, hogy már dolgozik a következő könyvén, de a részletekről még nem akart beszámolni.

Erre a kiadványra már nagy szükség volt, mert a faluról még nem íródott ilyen jellegű könyv, véli Farkas Zoltán.

– A szerző összehozta az összes történelmi adatot, ami erre a vidékre vonatkozik és a falu múltjával kapcsolatos. Ami a könyv kiadási költségeit illeti, annak a felét a helyi közösség vállalta magára, a másik felét pedig a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság. 1200 példányban jelent meg, magyar, szerb és ruszin nyelven. A Pannónia Print nyomdában készült, kiadók a helyi közösség és a Filmmúzeum Civil Szervezet. Nagyon büszkék vagyunk erre kiadványra, fontosságát az is mutatja, hogy nagyon sokan eljöttek a bemutatóra – mondta el a tanácselnök.

A könyvbemutató vendégei kaptak egy-egy példányt a könyvből, Farkas pedig elárulta, hogy a tanács döntésének értelmében a kiadványból minden zentagunarasi háztartás kapni fog egy példányt.

A könyvet elsőként bemutató Cservenák Pál arról számolt be, hogy Kocsis könyve igen átfogó, régészetileg egészen az Árpád-korig nyúlik vissza. Az akkori települések, amelyek ezen a vidéken voltak, sokat „vándoroltak” és nem lehet kimutatni kontinuitást köztük és a mai Zentagunaras között. A falu csak a 19. században kezdett feltöltődni, főként a jászság területéről, mondta el Cservenák, majd arról is szólt, hogy Zentagunaras Topolya község egyik legfiatalabb települése, amely nagyságrendileg az ötödik legnépesebb a községben.