2024. április 26., péntek

Pénteken kezdődik a Jazz Fesztivál

Lewis Jordan, a Trió Kontraszt, az All Included és Wilhelm-dalok Magyarkanizsán

Az utcán felröppenő hírekkel ellentétben nem szűnik meg a nagy hírű Magyarkanizsai Jazz Fesztivál, hanem a megszokott időben, szeptember második hétvégéjén tartják meg idén is – jelentette be a Kanizsai Kör Művészeti Műhely, a fesztivál szervezője. Némileg módosult a fesztivál az arculata, mióta részben megváltozott a fesztiválmenedzsment, viszont a rendezvény tartalma továbbra is az eddigiekhez igazodik – derül ki Dejan Vujinovićnak, a fesztivál művészeti igazgatójának sajtóközleményben küldött anyagából.

– A rendezvény művészi és zenei irányvonalai nem változnak – ez a közönség valószínűsíthető elvárása is. Sokan nőttünk fel a fesztivállal, sokunkban hagyott mély és maradandó benyomásokat. Újdonságok nélkül azonban mégsem lehet: a programkínálat olyan irányokkal bővül majd az elkövetkező évek során, amelyek eddig még nem voltak a láthatáron... A 20. Magyarkanizsai Jazz Fesztivál vizualitásában újul meg valamelyest – az idei grafikai terv Miroslav Jovančić szabadkai festőművész munkája.

A péntek esti program az említett képzőművész kiállításával veszi kezdetét 8 órától, majd az amerikai Lewis Jordan dzsessz és költészet elnevezésű szaxofonkoncertjét élvezheti a közönség a Művészetek Házában. 21 óra 15 perctől pedig lemezbemutató koncertet tart a Trió Kontraszt (Grencsó István – szaxofon, fúvós hangszerek, Kovács Tickmayer István – zongora, billentyűs hangszerek, Geröly Tamás – dob). Ezután az Art Caféban folytatódik az est, ahol a magyarországi Tóth Viktor Tercett zenél majd (Tóth Viktor – alto sax, Oláh Zoltán- bőgő, Juhász Márton – dob). Szombaton este 8 órakor a Jel-színház előadása Nagy József rendezésében nyitja meg a programok sorát, mely Tolnai Ottó Wilhelm-dalok színpadi adaptációja, az előadásban a rendező és Bicskei István szerepelnek. Őket egy svéd–norvég együttes, az All Included (Martin Küchen – szaxofonok, Thomas Johansson – trombita, Mats Äleklint – harsona, Jon Rune Strøm – bőgő, Tollef Østvang – dob) követi. Az est és a rendezvény zárásaként az Art Cafében 23 órától ismét Tóth Viktor és együttese zenélnek.

Amíg a fesztivál weboldala készül, minden további információt – a fellépőkről, a kísérőprogramokról, a környékbeli helységekből induló szervezett járatokról – a facebook.com/kanjizajazz oldalon találhatnak az érdeklődők. A koncertekre a napijegy 200 dinárba kerül.