2024. május 21., kedd

Egységes térítés az utazó diákoknak

Magyarkanizsán is 30 százalékos a támogatás

A magyarkanizsai községi képviselő-testület tegnapi rendkívüli ülésén módosította az előző ülésen felvetett javaslatát, amely szerint a középiskolás tanulók útiköltségének térítését csökkentenék. Az új rendelet értelmében minden tanulónak tanulmányi eredményétől függetlenül a havi bérletjegy 30%-át téríti meg az önkormányzat. A rendeletet ismertető dr. Katkics Zoltán elmondta, hogy évek óta megoszlottak a vélemények arról, hogy különbséget kell-e tenni a tanulók között aszerint, hogy hogyan teljesítenek az iskolában.

– Talán nem az önkormányzat feladata, hogy motiválja a diákokat, a mi célunk az, hogy minél többen befejezzék a középiskolát.

Katkics hozzátette azt is, hogy a környező önkormányzatokban – Zentán, Csókán, Adán – szintén egységes 30%-os kedvezmény jár a középiskolás diákoknak, ezért úgy döntöttek az előző ülésen felvetett javaslatokat figyelembe véve, hogy visszatérnek a régi rendszerre. A képviselők vita nélkül, egyhangúlag elfogadták a rendeletjavaslatot.

Azokat a tanulókat, akik családi pótlékban, illetve állandó pénzbeli támogatásban részesülnek, nem érinti a változás, számukra továbbra is a teljes árú havi bérletjegy 40%-át térítik meg.

A költségtérítésre vonatkozó pályázatot várhatóan augusztus 25-én teszik közzé, a diákoknak pedig ettől számítva tíz napjuk lesz rá, hogy a szükséges iratokat beszerezve átadják a kérelmüket.