2024. május 2., csütörtök

Válsághelyzetet hirdettek Horgoson

Egész éjszaka dolgoztak a viharral jött gondok elhárításán

Keddről szerdára virradó éjjel óriási mennyiségű eső esett le Horgos területén. A falu több pontján felgyülemlett az utcákon a csapadék, de a legtöbb víz az iskola és a mellette lévő templom környékén állt. Augusztus 5-e egyben a falu búcsúja is, az esti szentmiséről hazaigyekvő híveket azonban térdig érő víz fogadta a templom kijáratánál. Azon a részen, különösen az iskola közelében több házban a pincéket ellepte a víz, sőt néhol a bútorzat is elázott.

Kedden 18 óra tájban nyíltak meg az égi csatornák Horgos fölött, amelyet erős szél és mennydörgés, valamint jégeső is kísért. A településen rövid ideig az áramellátás is szünetelt. A szakemberek szerint történelmi rekord mennyiségű csapadék hullott le.

– Hosszú éjszakán vagyunk túl, hajnali 3 óráig tartott a terepi munka, főleg az iskola környékén volt kritikus a helyzet, a falu laposabb részein felhalmozódott a csapadék. 18 órától másnap reggelig négyzetméterenként 82 liter csapadék hullt le. Valójában a csatornahálózat nem is ekkora mennyiségű vízre lett tervezve – nyilatkozta Csikós László, a magyarkanizsai katasztrófavédelmi törzskar főnöke.

Az éjszakai munkálatokban körülbelül ötven személy vett részt, jelen volt a helyi önkéntes tűzoltók, a katasztrófavédelmi főosztály csapata, a községi hivatásos tűzoltók, a Tisza Menti Vízművek emberei gépekkel együtt, valamint a településrendezési közvállalat munkásai, a rendőrök pedig a forgalom irányításával segítették az akciót.

Bacskulin István, a helyi közösség tanácsának elnöke is a terepen munkálkodott, elmondása szerint néhol egy méter mély víz gyülemlett föl.

– Az udvarokban, garázsokban, pincékben, melléképületekben állt a víz. Több utcában kellett szivattyúzni a vizet, felszedni az átereszeket, fákat kellett kivágni, hogy a munkagépek tudják végezni a dolgukat. A fennálló helyzet oka az emberi hanyagság. A vizesárkok 30-40%-a el van hanyagolva, sokan az árkok mellé gyümölcsfákat ültettek, ezeket most kénytelenek voltunk kivágni, nincs lekaszálva a gyep, ez pedig mind akadályozza a víz útját – mondta a helyi közösség elnöke.

Az este folyamán jég is esett, ám a törzskar főnöke szerint a tavalyi komoly jégveréshez képest jelentősebb anyagi kár nélkül sikerült megúszni. Az időjárási előrejelzések azonban további aggodalomra adnak okot.

Dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa polgármestere elmondta, hogy hivatalosan is válsághelyzetet hirdettek, s mielőbb megkezdik Horgoson a munkálatokat, az átereszek visszahelyezését és kicserélését, hogy az újabb csapadék ne okozzon problémát.

– A munkálatok elhúzódnak, mert az eső is hátráltatja őket, de jó hír, hogy belvíz nem jelentkezik, 10 napja elrendeltük a kültéri kanálisok ürítését, továbbá a Tiszán is alacsony a vízállás, s egyelőre nem indult meg komolyabb árhullám – mondta Csikós László.