2024. április 29., hétfő

Kihelyezett bírói napok Magyarkanizsán

A Szerbiai Képviselőház 2013. november 20-án elfogadott határozata alapján Zentán megalakult az alapfokú bíróság, ezzel pedig számos településnek megszűnt ezen intézménye, többek között Magyarkanizsának is. A magyarkanizsai önkormányzat erőfeszítései azonban sikerrel jártak, s a Zentai Alapfokú Bírósággal együttműködve részmegoldást találtak a problémára. Szarvák Baráti Erika, a Zentai Alapfokú Bíróság elnöke, valamint Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere együttműködési szerződést írt alá, így május 7-étől újra megszervezik a bírói napokat a magyarkanizsai bíróság épületében.
Mindez azt jelenti, hogy a peres, a nem peres, valamint a hagyatéki ügyekben a tárgyalásokat helyben tartják, és ezért nem kell majd a magyarkanizsai lakosoknak Zentára utazniuk, az idézéseket is ehhez mérten fogják megkapni. Ehhez természetesen a magyarkanizsai önkormányzat is hozzájárult az ehhez szükséges alapfelszerelések (számítógépek, nyomtatók s egyéb irodai eszközök) biztosításával.
– Ez egy nagy erőlelépés, és csak azért kellett rá ilyen sokat várni, mert a Zentai Alapfokú Bíróságnak meg kellett ehhez kapnia a különféle jóváhagyásokat. Természetesen a végső és legjobb megoldás az lenne, ha alapfokú bírósága lenne Magyarkanizsának is, és ettől a mai napig nem álltunk el. Nagyon fontos, hogy ezt a célt ne felejtsük el, és a megfelelő kezdeményezéseket – akár az önkormányzat részéről, akár politikai vonalon a Vajdasági Magyar Szövetség segítségével – megtegyük és kiharcoljuk. Erre – úgy gondolom – lesznek lehetőségeink, annál is inkább, hogy immáron a VMSZ kormányzati pozícióba került – nyilatkozta Nyilas Mihály polgármester.