Ivana tanárnő harca

Az ország egyik legtehetségesebb tanárának felmondtak az Újvidéki Egyetemen, volt kollégái, hallgatói petíciót indítottak

Vadócz Márk

2014. március 15., 06:40 >> 2014. március 15., 14:34

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Ivana Kovačić 2009 óta az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának rendkívüli tanára, munkájának tudományos értékelése 387 pontot tesz ki, a munkásságának hatása és minősége alapján a nemzetközi h-indexe 10, a tudományos szakdolgozatainak idézettsége a nemzetközi SCOPUS mérce alapján 375 pont, a szerbiai tudományügyi minisztériumtól a lehető legmagasabb, A1-es osztályozást kapta. Ivana Kovačićot az ország öt legtehetségesebb tudósa között tartják számon, Európában az egyik legjobb fizikusának számít, a Southampton és a Sheffield angliai egyetemeken vendégelőadó, több mint 100 tudományos munkát jelentett meg és az általa írt tankönyvekből Európa-szerte tanulnak a diákok. Az Újvidéki Egyetemen a hallgatók az előadásaira 9,77-es osztályzatot adtak a lehetséges tízből és Ivana a közelmúltig 10 tantárgyat tanított az újvidéki Műszaki Tudományok Karán.

Ivana Kovačić

Ivana Kovačić

Sajnos Ivana állítólag nézeteltérésbe keveredett Dragan Spasićtyal, a Műszaki Tudományok Karának egyik tanszékvezetőjével, aki ezért nem volt hajlandó kiírni azt a pályázatot, ami Kovačićnak munkát biztosított volna. Rade Doroslovački, a Műszaki Tudományok Karának dékánja azt nyilatkozta, hogy a fakultásnak szüksége van Ivana munkájára, ő ötször is követelte az említett tanszékvezetőtől, hogy írja ki a pályázatot, ám amikor ez végre megtörtént, a kollégák titkos szavazáson elvetették. A dékán szerint ő ezen a ponton tehetetlen, mivel nem tud fellépni a Műszaki Tudományok Kara statútuma és a tanszék határozata ellen.

A Műszaki Kar közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, amelyben azt írják, hogy a dékán az összes tanszék számára kérvényt küldött, hogy írjanak ki pályázatot Ivana számára, de azt mindegyik visszautasította. A Kar vezetősége nagyra értékeli Ivana munkáját és igyekszik megoldást találni a felmerült problémára, olvasható a közleményben.
A Southampton és a Sheffield egyetemek tárt karokkal várják Ivanát, ahol jól fizető állást tölthetne be, és ahol megbecsülnék, mint embert, és mint szakembert. De Ivana Szerbiában kíván maradni.
– Nem akarok elmenni ebből az országból. Mindenek előtt felelősséggel tartozom a diákjaimnak. Ha hagyom, hogy a rosszabbak elzavarjanak, akkor mi lesz ennek az üzenete? Másfelől, szilárd meggyőződésem, hogy Szerbiának kellenek a fiatal, okos emberek – olvasható Ivana nyílt levelében, amelyet minden illetékes állami szervhez és a médiához eljuttatott.
Péntek délután az eset miatt a fakultás egyes tanárai, hallgatói petíciót indítottak Rade Doroslovačkinak, a Műszaki Kar dékánjának leváltására. Mint közleményükben olvasható, a petíció a www.peticije24.com/forum/87660 címen írható alá.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége