2024. május 6., hétfő

Szinte biztos: parlamenti választások lesznek

Aleksandar Vučić az SZHP elnökségi ülésén vasárnap ezt fogja javasolni – Szerinte a társadalomban ellenállás tapasztalható a reformokkal szemben

Előrehozott parlamenti választások kiírását fogja javasolni a párt elnökségének vasárnap 10 órakor kezdődő ülésén Aleksandar Vučić a Szerb Haladó Párt elnöke. Ahogy fogalmazott, eljött az idő „a nép akaratának felmérésére”.

Mint azt a párt szombati rendkívüli tisztújító közgyűlésén, ahol ismét elnökké választották elmondta, koalíciós partnereikkel lefektették egy szebb jövő alapjait, de most eljött az ideje a megmérettetésnek.

Ahogy fogalmazott, a társadalomban meg nem értés uralkodik azon reformok kapcsán, amelyeket e párt javasol, hozzátéve, nehéz olyan légkörben dolgozni, ahol te vagy a fő célpont. Ezzel Vučić minden bizonnyal a szakszervezeti és politikai nyomásgyakorlás miatt visszavont munkaügyi törvényre célzott, ami miatt szombaton benyújtotta lemondását Saša Radulović gazdasági miniszter.

Vučić szerint a küszöbön álló választásokon a párt célja nyerni, de ebben az esetben sem kívánják egyedül irányítani az országot.

Mint mondta, az országnak komoly reformokra van szüksége, ugyanakkor a párt elnökségében is változásokat jelentett be, mint mondta, új nevek kerülnek előtérbe.

Szinte biztosra vehető, hogy a pártelnökség vasárnap elfogadja Vučić javaslatát, innentől pedig Dačićnál pattog majd a labda, akinek kormányfőként véleményt kell nyilvánítani erről a kérdésről.

Ezek után várhatóan Tomislav Nikolić államfő március 16-ra írja ki az előrehozott választásokat, hogy azokat a belgrádi városi választásokkal egy időben tartsák.