2024. május 19., vasárnap

Radulović lemond a gazdasági miniszteri tisztségről

A gazdasági tárcavezető a reformok megtorpanása miatt távozik

Lemond az általa betöltött gazdasági miniszteri tisztségről Saša Radulović, indokként pedig az elindított reformok leállítását hozta fel – értesült a B92. A miniszter úgy mérte fel, hogy nincs meg a politikai akarat a gazdasági reformok végrehajtására.

Korábban már közölte, ha a három fontos gazdasági törvényt, a munkaügyit, a privatizációst és a csődtörvényt nem fogadja el a parlament, ez annak a jele, hogy a kormány elállt a reformokról és választások lesznek.

A bejelentés, miszerint a munkaügyi törvényt visszavonták átdolgozás céljából, problémákat okozott Saša Radulović illetve Ivica Dačić és Aleksandar Vučić között, ugyanis szerinte az országnak nincs egy-két hónapja, hogy halogassa a reformokat és követelte, a kormány ismerje be, hogy igazából visszavonja e javaslatokat.

A szakszervezetek és a miniszter között a legnagyobb huzavona a munkaügyi törvény kapcsán alakult ki, emiatt tüntetéseket is szerveztek és a miniszter lemondását követelték. Saša Radulović szerint a belgrádi tüntetésnek politikai indíttatása volt, a célja pedig a reformok teljes mértékű leállítása volt.