2024. április 24., szerda

A Keskenyúton Emlékérem átadása

Öten részesültek elismerésben

Tegnap délután Temerinben a Művelődési Központ galériájában került sor a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944/45 Alapítvány által létesített emlékérmek ünnepélyes átadására Baranyi István moholi, Bozóki Antal újvidéki, Horváth Orbán kaboli, Légvári Sándor bácsföldvári és Pásztor Antal sajkáslaki díjazottaknak, akik az elmúlt években teljes odaadással szolgálták az 1944/45-ös partizánterror áldozatainak történelmi igazságtételét, erkölcsi és jogi rehabilitációját, ám áldozatos munkájukért mind idáig nem kaptak semmilyen elismerést.

A 10 cm átmérőjű bronz Emlékérem Lakatos Bendegúz magyarországi ötvösművész alkotása. Az érem megalkotásához a művész felhasználta az egyik temerini tömegsír keresztjéről készült fényképet. Az érem másik oldalán égő gyertya a Délvidéket világítja meg a Kárpát-medence stilizált térképén.
A díjazottakat egyenként Csorba Béla, Matuska Márton, Ternovácz István, dr. Zétényi Zsolt és Cseresnyésné Kiss Magdolna, az alapítvány elnöke méltatta. Az emlékérmeket Schmittné Makray Katalin olimpikon, Schmitt Pál Magyarország korábbi köztársasági elnökének felesége, a rendezvény védnöke személyesen adta át a díjazottaknak.
Csorba Béla a VMDP elnöke, az ünnepség előszónokaként elmondta, örömmel tettek eleget a felkérésnek, hogy a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944/45 Alapítvány által létesített emlékérmek első ízben történő átadása éppen Temerinben legyen. A temeriniek ugyanis mindig nagy odaadással, kitartással és bátorsággal viseltettek az 1944/45 tragédiánk feltárásának a kérdéseihez. Először a temeriniek mutattak példát, és szervezték meg az első nyilvános megemlékezést a kivégzett és más módon megölt délvidéki magyarokról. Még mielőtt ez megtörténhetett volna, összefogtak a kivégzettek özvegyei, rokonai és betonnal körülöntették a tömegsírt, vállalva az akkori titkosrendőrség zaklatását és a vallatásokat is.
Az Alapítvány kuratóriuma az Emlékérmet minden év novemberében ítéli oda és november utolsó vasárnapján ünnepélyes keretek között teszi közzé a díjazottak névsorát.