2024. május 14., kedd
SZAKSZERVEZETEK

A gazdasági miniszter menesztését követelik

Mindkét reprezentatív szerbiai szakszervezet, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet és a Szerbiai Önálló Szakszervezet képviselői a szerb kormány elnökétől Saša Radulović gazdasági miniszter leváltását követelik. Közös állásfoglalásuk, hogy az aktuális miniszter „naponta jelentéseket tesz bizonyos érdekcsoportoknak, de nem törődik a munka, a gazdaság, valamint a jobb foglalkoztatás légkörének megteremtésével, melyek nélkülözhetetlenek a gazdaság működéséhez”.

– A miniszter törvényjavaslatai a szerbiai gazdaság, a munkás és az átszervezés alatt álló vállalatok érdekei ellen szólnak, és az új munkatörvénybe olyan módosítási javaslatokat tesz, melyek csorbítanák a foglalkoztatottak jogait, és „játszik” a vállalatok adataival, különösen a vagyonuk meghatározásakor – értékelte Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezet és Branislav Čanak, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet elnöke tegnap a Belgrádban megtartott sajtótájékoztatón.

A szakszervezeti vezetők bejelentették azt is, hogy nem vesznek rész a mára bejelentett ülésen sem, melyet Radulović miniszter hívott össze. Ehelyett a miniszterhez levelet intéztek, melyben kifejtik, hogy sértő és megengedhetetlen az a hangnem, amellyel Radulović az ország két, legnagyobb reprezentatív szakszervezet képviselőivel kommunikál. Azzal pedig, hogy az összejövetelre a legapróbb szakszervezeti szervezetek és a már nem létező szakszervezetek vezetőit is meghívta, lekicsinyíti és értelmetlenné teszi a két legerősebb szociális partner jelentőségét.

Dragan Zarubica, a Szerbiai Önálló Szakszervezet tanácsának alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy az átszervezés alatt álló vállalatokban aláírásgyűjtést szerveznek Radulović gazdasági miniszter leváltására. A két szakszervezet december 5-én együttes ülést szervez, melyre a miniszteren kívül Ivica Dačić kormányfőt és Aleksandar Vučić kormányfőhelyettest is meghívták.

Saša Simić, a Függetlenség Szakszervezet építőipari ágazatának vezetője szerint Radulović miniszterrel nincs több tárgyalnivalójuk, jogaikat ezután a szakszervezeti harc adta lehetőségek révén érvényesítik.