2024. május 18., szombat
HELYHATÓSÁGI ÉS EP-VÁLASZTÁSOK 2024

A magyar élet őrzői

Aláírták a szerződéseket az MNT pályázatainak kedvezményezettjeivel

CIKKÜNKHÖZ GALÉRIA IS TARTOZIK.

Palicson a Vigadóban ünnepélyes keretek között szerződést írtak alá a Magyar Nemzeti Tanács idei művelődési, civilszervezeti, oktatási és tájékoztatási támogatási pályázatainak kedvezményezettjeivel. A jelenlevőket dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, köztársasági parlamenti frakcióvezetője és listavezetője a szabadkai helyi önkormányzati választáson és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte.

Az MNT február 26-án hirdette meg pályázati felhívásait, a keretösszeg 20,5 millió dinár volt, ami 5 millió dinárral több, mint tavaly. A támogatási keretösszeg növekedése az MNT számára elkülönített hazai költségvetési eszközök növekedésének köszönhető. Az elmondottak értelmében 572 szervezet pályázott, az MNT 392 projektumot tud támogatni.

Alkalmi beszédében Fremond Árpád köszönetet mondott az oktatási, tájékoztatási, művelődési és civil szervezetek képviselőinek, valamint a rendezvényszervezőknek értékőrző, értékteremtő és hagyományőrző tevékenységükért, továbbá azért, hogy pályáztak. Hozzátette, ezek a szervezetek és intézmények tartják meg a vajdasági magyar közösséget. Fremond Árpád abbéli reményének adott hangot, hogy az MNT hagyományos pályázatainak kedvezményezettjei és a vajdasági magyar közösség kisebbségi önkormányzati szerve közötti együttműködés a jövőben is az eddigiekhez hasonlóan jó marad.

Hasonló szellemben szólt az egybegyűltekhez dr. Pásztor Bálint, szavai szerint a közösség intézményei a magyar életet őrzik. Mint rámutatott, az intézmények és szervezetek tevékenysége mindenhol fontos, ám a szórványban hatványozottan, hiszen ott egy-egy rendezvény valóban a magyar életet jelentheti. Hangsúlyozta, a közösségileg elkötelezett személyeknek mindenhol ugyanaz a feladatuk, függetlenül szűkebb tevékenységi területüktől: építeni a közösséget. Pásztor Bálint arról biztosította a résztvevőket, hogy a VMSZ tisztségviselői a jövőben is azért küzdenek, hogy az állami költségvetésből minél több pénzt különítsenek el a közösség számára fontos célokra, illetve projektumokra. Szavai szerint június 2-án, majd 9-én ott kell lenni és arra szavazni, aki, illetve ami megtarthatja a vajdasági magyar közösség eddigi eredményeit.

A rendezvényen a kiemelt vendégek között mások mellett köszöntötték Juhász Bálintot, a Tartományi Képviselőház elnökét, Szakállas Zsoltot, a Tartományi Képviselőház főtitkárhelyettesét, Deli Andor EP-képviselőt, Vicsek Annamáriát, a VMSZ alelnökét, képviselőjelöltet az EP-választáson, Bájity Boriszt, a VMSZ alelnökét, Rigó Pál Zsófiát, az MNT alelnökét, Sárközi Istvánt, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökét, Kabók Erikát, a Végrehajtó Bizottság tájékoztatásért felelős tagját, Varjú Potrebity Tatjanát, a VB oktatásért felelős tagját, Hugyik Richárdot, a VB kultúráért felelős tagját.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele