2024. március 28., csütörtök

Gyermekrablók Bánátban?

Szajánban kislányokat csalogattak cukorkával és csokoládéval – A zentai iskolákban is óvatosságra intették a gyerekeket

Sötétített üvegű fehér kisbusztól rettegnek a lakosok Szajánban, Tiszahegyesen, Padén és Nagykikindán. Az említett településeken az utóbbi egy hónapban több alkalommal is feltűnt egy sötétített üvegű fehér kisbusz (kombi), amelynek utasai az egyedül hazafelé tartó gyermekeket édességgel próbálták magukhoz csalogatni, és afelől érdeklődtek tőlük, hol és kivel laknak. A zentai iskolákban is óvatosságra intették a gyermekeket.

Szajánban, Tiszahegyesen, Padén és Nagykikindán az elmúlt hetekben az a hír borzolta fel a kedélyeket, hogy egy sötétített üvegű fehér kisbusz utasai gyermekeket szólítgatnak le, és édességet osztogatva nekik afelől érdeklődnek, hol és kivel laknak. Apró Kornél, a szajáni helyi közösség elnöke lapunknak elmondta, hogy a faluban öt esetről tudnak, és mindegyiket jelentették a rendőrségnek:

– Körülbelül három hete hallottunk róla először. Minden alkalommal általános iskolás kislányokat szólítottak meg, és a szülők úgy szereztek róla tudomást, hogy a gyermekek sírva szaladtak haza. Mi minden egyes eset után értesítettük a rendőrséget, és a rendőrök minden érintett családot meg is látogattak, hogy minél többet megtudjanak a „rejtélyes” fehér kombiról és utasairól, akik a gyermekek elmondása szerint „két bácsi volt”. Akadt, aki arról számolt be, hogy magyarul, volt, aki azt mondta, szerbül beszéltek hozzá. A rendőrség állítólag információgyűjtéssel foglalkozik. Nagy probléma egyébként, hogy itt, a faluban se rendőrállomás, se rendőr nincs. A kedélyek mostanra egy kicsit lecsillapodtak, az utóbbi napokban nincs tudomásunk újabb esetről.

Egy érintett szajáni család a Magyar Szónak el is mondta az esetüket. A család kilencéves kislányát a titokzatos fehér kisbuszosok kétszer is megállították, de ő szerencsére egyszer sem állt velük szóba. A kislány mindkét alkalommal sírva rohant haza:

– A kislányunk hittanóráról biciklivel jött haza, amikor egy sötétített üvegű fehér kombiból leszólították. A kislányunk szerint két kopasz fiatalember volt, nagyon hasonlítottak egymásra, mintha testvérek lennének, az egyik piros, a másik kék felsőt viselt, és magyarul beszéltek hozzá. Édességgel csalogatták, azt mondták, menjen oda, majd adnak neki cukorkát, csokoládét, de ő nem fogadta el, nem is állt velük szóba, mert akkor ő már tudott erről a titokzatos kombiról, ugyanis korábban már a szomszéd kislányt is leszólították. Egyébként is mindig arra tanítottuk, hogy ismeretlenekkel ne álljon szóba. A kislányunk nagyon megijedt tőlük, gyorsabban kezdte hajtani a biciklit, és kerülőúton, zokogva ért haza. Azt is elmesélte, hogy a kombinak a hátsó ajtói zártak, ablak sincs rajtuk. Mi azonnal hívtuk a rendőrséget, azok ki is jöttek, és kihallgatták a kislányt. Aztán ez az eset még egyszer megtörtént, akkor a nagymamához ment tanulni, mert én kórházban voltam. Szintén kerékpárral volt, és kb. két házzal a nagymamáék előtt megint megjelent a kombi, és megszólították. Az autó akkor egyébként már a falut akarta elhagyni Csóka irányába, de ha már arra járt a kislány, próbálkoztak. Ő ekkor kiabálni kezdett, hogy mindenki meghallja, ugyanis mi az előző esetből okulva arra kértük, hogy ha véletlenül megismétlődik a dolog, ne próbáljon meg elbújni, szaladjon az út közepére, és kiabáljon torkaszakadtából, hogy segíteni tudjanak rajta. Ezt is tette, félelmében kiabálni kezdett, és szerencsére olyan közel volt a nagyszülők háza, hogy oda be is tudott szaladni. Szinte sokkos állapotba került, alig lehetett megnyugtatni. Akkor is értesítettük a rendőrséget, akkor már nyomozók jöttek ki. A nyomozók a rendszámtábla felől érdeklődtek, de a kislányunk nem tudta megmondani. Mondtuk is a nyomozóknak, hogy mit képzelnek, egy halálra rémült kislánynak hogy jutna eszébe a rendszámtáblával foglalkozni. A lányunk egyébként most ért haza az iskolából, és azt újságolta, hogy a tanító néni azt mondta, elfogták a fehér kombisokat valahol a határban. Hogy ez igaz-e, nem tudom – hallottuk a kislány édesanyjától.

Értesülve a bánáti eseményekről Zentán is óva intették az iskolásokat. Csütörtökön Zentán az általános iskolában a tanítók arra figyelmeztették a diákokat, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, ismeretlenektől semmit ne fogadjanak el, csoportosan vagy szülői felügyelettel menjenek haza az iskolából, és még véletlenül se szálljanak be idegen autóba. Sárosi Gabriella, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a zentai rendőrparancsnok kérte őket erre, megelőzésképpen.

Dragan Todorović, a zentai rendőrállomás parancsnoka lapunknak elmondta, hogy Zentán nem történt ilyen eset, és nem akarnak pánikot kelteni, de fontosnak tartják a megelőzést, és ők is jobban odafigyelnek az iskolákra. Kérdésünkre: igaz-e, hogy a határban elfogták a kisbusz utasait, azt mondta, nekik erről nincs tudomásuk, ők úgy tudják, a nyomozás még tart.