2024. április 19., péntek

Laboratóriumi eredmények csak a hét derekán

Az újcservenkai Interprom gyümölcsfaültetvény tulajdonosai szerint a napszámosoknak nincs mitől tartaniuk – Vizsgálatot indított a felügyelőség az egyelőre két halálos áldozattal járó eset ü

A meggyszedési idény kezdete óta a Kúla községhez tartozó újcservenkai (Nova Crvenka) gyümölcsfa-ültetvényen dolgozó nagyjából ezer napszámos közül ketten meghaltak, két munkás pedig mérgezésre utaló tünetekkel kért orvosi segítséget. Az idény kezdetén az 51 éves bajsai J. L. munka közben rosszul lett, és a cservenkai egészségügyi állomás felé vezető úton meghalt. Öt nappal később a 48 éves helybeli K. V. elvesztette eszméletét és remegni kezdett. A kúlai ügyeletes orvos magas pulzusszámot, rendkívül alacsony vérnyomást konstatált nála, megállapította, hogy összeszűkült a pupillája és fokozódott a nyáltermelése – ezek a jelek mérgezésre utaltak. A férfi nem sokkal később elhunyt a verbászi kórházban, boncolást nem rendeltek el. K. V. munkafeladata a gyümölcs raktározása volt. Mindkét haláleset a kánikula idején történt, de a tünetek később, lehűlés után is jelentkeztek az idénymunkásoknál. Június 24-én a 47 éves G. M.-et, a munkások vezetőjét, június 27-én pedig az 56 éves M. R.-t szállították kórházba a mentők.

A történtek miatt a mezőgazdasági minisztérium növény-egészségügyi felügyelősége vizsgálatot indított, a következő napokban megállapítják, hogy a mérgezés okozta-e a munkások halálát. Egyesek szerves, foszforalapú rovarirtókra gyanakszanak, az elemzés eredményei azonban csak a hét derekán lesznek ismertek – addigra a meggy már rég ládákban lesz, a meggyszedési idény befejeződik.

Aleksandar Antonić, a belgrádi székhelyű szerb–francia Interprom cég igazgatója szerint a meggyből vett mintákat ellenőriztették, és bebizonyosodott, hogy a gyümölcs biztonságos, emberi fogyasztásra alkalmas.

Ljiljana Beronja, a kúlai egészségház alkalmazottja elmondta, hogy a kórképek és a páciensektől hallottak alapján az orvosok mérgezésre gyanakodtak, az egyik munkást a verbászi kórházba utalták.

Az ültetvényen a munkát akkor sem szakították meg, amikor az első haláleset megtörtént. A munkások nem félnek a mérgektől, nem vették észre, hogy a gyümölcsöt mérgekkel kezelnék.

Az Interprom cég külföldi megrendelésre szállítja le a meggyet, az exportszerződést előre megkötötték, így a szedési-raktározási-leszállítási folyamatot szigorúan ellenőrzik. Legutóbb a gyümölcsből a szüret kezdete előtt vettek mintát, és ezt óbecsei magánlaboratóriumban elemezték.  – A napszámosok tovább dolgoznak, teljesen biztosak vagyunk abban, hogy nincsenek veszélyben! Sem én, sem ez a sok napszámos nem volnánk itt, ha veszélyben lenne az életünk – állítja Zoran Radović, az Interprom gyártásvezetője.