2024. április 27., szombat

Visszaélések Topolyán is?

A DP azt állítja, hogy az SZHP Topolya községben is hamisított aláírásokat – Van SZER vagy nincs SZER a topolyai képviselő-testületben?

Talán fölösleges részletesebben taglalni a Szerb Haladó Párt (SZHP) által szervezett, a tartományi kormány megbuktatására irányuló aláírásgyűjtést és az akörül kialakuló botrányt, mert ezzel már bőven foglalkoztunk. Viszont az ügy Topolyát is utolérte, legalábbis ezt állítja a Demokrata Párt (DP) helyi szervezete. Szántó Róbert, a DP topolyai megbízottja sajtótájékoztatón számolt be róla, hogy Topolyán is történtek aláírás hamisítások.

– A közelmúltban sikerült megtekintenünk a tartományi kormány megbuktatására irányuló petíció topolyai vonatkozású aláírásait. Ezeken a listákon számos szabálytalanságot fedeztünk fel. A hatalmi koalíció, élén az SZHP-val, összesen 160 ezer aláírást adott át a tartományi kormánynak, s ezek átnézése közben számos szabálytalanságra derült fény: a listák tartalmaznak hamis aláírásokat, a nevek gyakran ismétlődtek, sőt, némely lapokat fénymásolták. Emellett elhunyt személyek aláírása is szerepelt a listán, de gyakran előfordult az is, hogy a polgárokat hamis indokkal vették rá az aláírásra. Ezt maguktól a polgároktól tudjuk. Topolya községben kb. 1600 aláírást gyűjtöttek össze. Azt pontosan nem tudjuk megmondani, hogy ebből mennyi hamis, de az eddig felsoroltak alapján úgy gondoljuk, hogy kb. 50 százalékuk – mondta el a megbízott.

A sajtótájékoztatón jelen volt két topolyai polgár is, Milan Miljković és Ilija Katić, akiknek neve szerepel a listán, ám ők állítják, hogy azt nem írták alá. Katić elmondása szerint még grafológusra sincs szükség, hogy megállapítsák: az ő aláírása hamis. Emiatt tiltakozását fejezte ki, s reméli, hogy megtalálják az elkövetőt.

Szántó szerint a listák körüli színjáték csak figyelemelterelés, többek között Vajdaság jogainak eltiprásáról és az önkormányzatokat megrövidítő adótörvény elfogadásáról. A megbízott úgy látja, hogy mindkettő hátterében a Szerbia Egyesült Régiói, Mlađan Dinkić és az általa vezetett minisztérium áll. Ez a párt Topolyán is furcsa tevékenységbe kezdett, számolt be Szántó.

– A párt, amely a választásokon nem jutott be Topolya Község Képviselő-Testületébe, ma 10 képviselővel rendelkezik a testületben, és furcsamód arra törekszik, hogy a jövőben kivegye részét az önkormányzat irányításából. Egy párt, amely nem jutott be a képviselő-testületbe, most arra törekszik, hogy irányítsa azt. Ez nonszensz – hangoztatta a megbízott, majd hozzáfűzte, hogy Topolya polgárai nem fogják ezt megengedni.