2024. május 2., csütörtök

Vádat emeltek Saša Dragin ellen

Az Azotarán keresztül mintegy ötmillió euróval károsította meg az állami költségvetést

A szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség vádat emelt Saša Dragin volt mezőgazdasági miniszter ellen az Azotara-ügy miatt – értesült nem hivatalos forrásból a B92. Az ügyészségen a médiaháznak azt mondták, Miljko Radisavljević ügyész hamarosan a nyilvánosság elé áll az ügy kapcsán.

Saša Dragint Zvonimir Nikezićtyel a Ces Mecon tanácsadó cég tulajdonosával és további hét személlyel együtt tavaly november 24-én vették őrizetbe műtrágyával folytatott illegális kereskedés gyanújával.

Mint korábban elhangzott, ők 2009 és 2010 folyamán az állami költségvetést mintegy ötmillió euróval károsították meg. Mindez akkor kezdődött, amikor a kormány, amelynek Dragin is tagja volt, rendeletet hozott, miszerint a földműves szövetkezetek, mezőgazdasági birtokok és a mezőgazdasági tevékenységre bejegyzett vállalatok, amelyek részben állami tulajdonban vannak, alacsonyabb, kedvezményes áron juthatnak műtrágyához.

Nem sokkal ezután a pancsovai Azotara 70 ezer tonna műtrágyát helyezett forgalomba. A vállalatnak Nikezić volt a tanácsadója, aki egyébként Mirko Cvetković akkori kormányfő közeli munkatársa.

Ezek után ezt a műtrágyát a belgrádi PKB,  a takarmánynövényi intézet és az Aleksa Šantić mezőgazdasági birtok kapta meg, ami törvényellenes volt. E három céget azonban, a szervezett bűnözés elleni ügyészség értesülései szerint csak arra használták fel, hogy rajtuk keresztül juttassák el a műtrágyát néhány magáncéghez: a Predrag Ranković Peconi tulajdonában lévő Sunce és Invej vállalatokhoz valamint a Terabo és Mlinostep cégekhez. Az érvényes rendelet értelmében e vállalatoknak nem volt joguk kedvezményesen műtrágyát vásárolni.

Az ügyészség információi szerint a pancsovai Azotarából 40.000 tonna műtrágyát irányítottak át a takarmánynövényi intézeten keresztül, 30.000 tonnát pedig a PKB-n és az Aleksa Šantić birtokon keresztül. A birtok az ügyészség szerint arra használta e kedvezményt, hogy a felgyülemlett adósságait rendezze, azzal, hogy a műtrágyát továbbadta magáncégeknek.

Az olcsó műtrágya viszonteladásával az állami költségvetést mintegy ötmillió euróval, pontosabban 437 millió dinárral károsították meg.

KICSODA DRAGIN ÉS NIKEZIĆ

Saša Dragin 2004 és 2007 között a tartományi mezőgazdasági titkár helyettese volt, majd 2007-ben választották meg környezetvédelmi miniszternek. 2008 májusa és 2011 márciusa között a mezőgazdasági tárca élén állt.

Zvonimir Nikezić, aki a nyilvánosság előtt úgy ismeretes, mint Ces Mecon tanácsadó cég tulajdonosa, az Agrobank igazgatói bizottságában az állami tulajdonrész képviselője volt. Az Agrobank ügyében szeptember elején hallgatták ki.

A Ces Mecon számos privatizációban volt tanácsadó, többek között a Knjaz Miloš, a Frikom, šabaci tejgyár, a Trayal", a Beograd film, a Seme és a zimonyi Állategészségügyi Intézet eladásában vett részt. Ez utóbbit a Korrupcióellenes Tanács gyanúsnak minősítette.