2024. április 24., szerda

Jelena odaállt Ana mögé

Óriási meglepetés, hogy ezen a héten Jelena Janković nyújtotta a legtöbbet a szerbiai teniszezők közül. Míg Novak Đoković ugyanúgy betlizett Miamiban, mint már korábban kétszer, amikor a dél-afrikai Kevin Andersontól és a belga Olivier Rochustól kapott ki, Ana Ivanović pedig a rangos tornákon sehogyan sem tudja átlépni a nyolcaddöntő határát, Janković egészen váratlanul elődöntős lett. A volt világelső ezzel feljutott a ranglista 18. helyére, közvetlenül a 17. Ivanović mögött foglal már helyet, aminél csak akkor kerülhetett volna feljebb, ha megnyerte volna a tornát.

Janković és az olasz Roberta Vinci meccse egy egészen szoros játszmával indult, amelyben a szerb volt végül az ügyesebb. A másodikban a párosban világelső olasz 3:0-ra vezetett, Jelena kicsikarta a rövidítést, viszont Vinci az ötödik játszmalabdát értékesítette az egyenlítéshez. A harmadikban is az olasz indult nagy lendülettel, 2:0-ra vezetett, ám a következő hét játékból Jelena nyert hatot.

– Elégedett vagyok a játékommal az időnkénti kiesések ellenére is. A tenisz újra örömet jelent, az elődöntőben pedig nincs vesztenivalóm, és megkísérlek győzni – mondta Jelena a meccs után.

Janković ellenfele az elődöntőben az a Marija Sarapova volt, aki egy végtelenül szoros mérkőzésen győzött a másik olasz, Sara Errani ellen. Janković és Sarapova a csütörtök esti meccsig hétszer mérkőztek egymással, és az orosz 6:1-re vezetett (Jelena kétszer feladással kapitulált). Az elődöntőben a szerb játékosnőnek, aki mindössze 15 órával a negyeddöntőbeli győzelme után lépett pályára, esélye sem volt a győzelemre: az első játszmát 6:2-re, a másodikat pedig 6:1-re veszítette el.

A férfi egyesben a spanyol David Ferrer és a német Tommy Haas lett az elődöntő első két résztvevője. Ferrer a második játszma harmadik játékáig alárendelt szerepben volt a balos osztrák Jürgen Melzerrel szemben, aki ebben az időszakban szinte nem tudott hibázni. Ferrer óriási nyugalommal tűrte a terrort, majd élt első alkalmával, s miután előnyhöz jutott, szokásos erős ritmusában szinte letarolta az osztrákot. Tommy Haas folytatta pompás szereplését. A német egy csöppnyi esélyt sem engedélyezett a francia Gilles Simonnak. Jó volna, ha Janko Tipsarević látta a meccset, mert így a jövőben tudja, hogyan kell majd játszani a mumusává lett francia ellen.

A férfi egyes múlt éjjeli meccsein Murray–Čilić és Berdych–Gasquet párosítással csatáztak az elődöntőért.

Nem sikerült bejutni a 2. fordulóba a vrsari futures tornán a fiatal zentai Györe Lászlónak. Az Orange Bowl nyertese három játszmában, összességében egyenrangúnak nevezhető csatában, veszített a ranglistán 500 hellyel magasabban rangsorolt bolgár Alekszandar Lazov ellen.