2024. március 29., péntek

Szeretettel, értelemmel (fel)olvasni

Lezajlott a középiskolások Kazinczy-versenyének vajdasági döntője Topolyán

,,Aki tud is, akarja is a jót: lehetetlen, hogy ne ragyogjon!” – fogalmazott Kazinczy Ferenc. A fenti gondolat szerepelt mottóként a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd felolvasási verseny Topolyán megtartott vajdasági döntőjén. A megmérettetésen tíz Adáról, Zentáról, Szabadkáról és Topolyáról érkezett középiskolás tanuló tett kísérletet arra, hogy megfejtse édes anyanyelvünk szépségének és helyes használatának titkát.

Győrött, április 19-étől 21-éig 48. alkalommal rendezik meg a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd országos versenyt. A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ immár tizenötödik alkalommal szervezte meg a Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági döntőjét, ahol ezúttal tíz középiskolás tanuló egy szabadon választott nyelvművelő, esszészerű szöveg felolvasásával és a helyszínen kapott kötelező: Babits Mihály A legnagyobb magyar. Töredékek Széchenyiről című szövege részletének tolmácsolásával bizonyíthatta felkészültségét, tehetségét.

A vajdasági döntő szervezőinek nevében Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán MMK művészeti vezetője és Vass Borsodi Borbála, továbbá Topolya polgármestere, Kókai Mernyák Melinda szóban, a Kodály kereteiben működő Aurora Stúdió tagjai, Ágoston Emília elsős gimnazista és Ozorák Zsaklina hetedik osztályos tanuló pedig versek tolmácsolásával köszöntötte a megjelenteket: a közönséget, a versenyzőket és felkészítő tanáraikat, valamint az öttagú zsűrit. A bírálóbizottság tagjainak sorában Láncz Irén egyetemi tanár, nyelvész, a zsűri elnöke;a Kazinczy-érmes Gazsó Hargita múzeumpedagógus, Kalmár Zsuzsanna színművész, Vágó Krisztina színművész,a Pannon RTVmunkatársa ésMolnár-Gábor Ildikó Babits-díjas magyartanár foglalt helyet.

A zsűri döntése értelmében az idén öt tanuló képviselheti Vajdaságot a győri országos Szép Magyar Beszéd versenyen. A legeredményesebb versenyző a Kodály képviseletében jelenlévő, másodikos topolyai gimnazista Dudás György lett, akinekVass Borsodi Borbála volt a felkészítő tanára. Első helyét Szöllősi Imrévelosztotta meg, aki a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola harmadikos tanulója, Mészáros Márta tanítványa. A bírálóbizottság harmadik helyen Csóka Szabolcsot, a szabadkai Bosa Miličević Közgazdasági Középiskola végzősét, Pintér Molnár Edit tanítványát emelte ki. A felsoroltakon kívül az adai Műszaki Középiskola másodikos tanulóját, Lajkó Sára tanítványát, Bezeg Anikót, valamint az ötödik helyen kiemelt Bodó Saroltát, Pintér Molnár Edit negyedik osztályos tanítványát is várják Győrbe. Tartalék versenyző Német Petra, aki a topolyai Dositej Obradović Gimnáziumban és Közgazdasági Középiskolában tanul és felkészítő tanára Kovács Éva, valamint a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban elsős Bodócsi Anita, Hajdú Ágnes diákja.