2024. május 2., csütörtök

Azotara-ügy: újabb személyeket tartóztattak le

Nagyrészt vajdasági vállalatok igazgatóit, tulajdonosait vádolják hivatali visszaélésekkel

A rendőrség csütörtökön 12 személyt vett őrizetbe hivatali visszaélés miatt. Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, az őrizetbe vett személyek a kedvezményes árú műtrágya törvényellenes eladásával feltehetőleg 66 millió dinárral rövidítették meg az állami költségvetést.

Szavai szerint 12 személyt vettek őrizetbe, köztük Vlado Krkovićot, a HIP Azotara Pančevo vállalat kereskedelmi igazgatóját, Branko Jurišićot, az újvidéki GB Frigologistik cég igazgatóját és Slavko Guberinić tulajdonost is, valamint a kamenicai Radivoje Božovićot, az újvidéki Drago Stojakovićot, illetve Zoran Mijajlovićot, aki a verbászi Neno Trade vállalat igazgatója és tulajdonosa is. Őrizetbe vették még Savo Roganovićot, a verbászi Alero union cég tulajdonosát, Drago Popint, az újvidéki MAT vállalat tulajdonosát, Milisav Filipićet, az újvidéki Agro bosman cég tulajdonosát, Saša Ostojićot, a szabadkai Agro Fish Trade tulajdonosát és Bojan Joksimovićot, a belgrádi Jokom tulajdonosát, valaminti Danojlo M.-t, a bori Polet plus vállalat igazgatóját. Hivatali visszaéléssel vádolják őket.

Az Azotara-ügyben tavaly novemberben letartóztatták Saša Dragin volt mezőgazdasági minisztert és nyolc másik személyt, decemberben újabb nyolc személyt, majd ez év januárjában még két személyt. A gyanúsítottak kedvezményes árú műtrágya törvényellenes eladásával feltehetőleg nagyjából 220 millió dinárral rövidítették meg az állami költségvetést, az Azotarának pedig közel 470 millió dináros kárt okoztak. Az eladott műtrágyáért járó pénz legnagyobb része soha nem érkezett meg a vállalat számlájára.