2024. május 1., szerda

Kasza József nem hagyhatja el Szabadkát

A vizsgálat folytatódik ellene, de nem áll fenn a tanúk befolyásolásának veszélye

Lakhelyének elhagyási tilalma van hatályban Kasza József esetében – mondta el a Danas napilapnak Maja Kovačević a Különleges Bíróság szóvivője. Kasza előzetesen letartóztatását kedden szüntették meg.  Az Agrobank szabadkai fiókintézetének egykori igazgatója 2012. november 20. óta volt letartóztatásban.

„Az előzetes eljárás lebonyolítását végző bíró megállapította, hogy nincs több alapja az előzetes letartóztatásnak az úgynevezett kettes számú pont alapján, ami nem más, mint a tanúk befolyásolhatóságának lehetősége, ugyanis minden tanú kihallgatása megtörtént. Az egyes számú pont kapcsán, amely a szökés veszélyére terjed ki, elrendelték a tartózkodási hely, vagyis Szabadka város területe elhagyásának tilalmát” – fogalmazott a szóvivő.

Kasza József ellen a vizsgálat folytatódik, annak gyanújával, hogy az Agrobank szabadkai fiókintézetének igazgatójaként nem megfizettethető hitelek jóváhagyása által követett el visszaéléseket. Kaszával együtt további három személy is érintett az ügyben, akik szintén szabadlábról védekezhetnek. Az ügyben 13 millió euróról van szó.

A szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség február 1-ján 21 személy ellen emelt vádat, akiket az Agrobank részéről jóváhagyott hiteleken keresztül követtel el visszaéléseket, de azok között nem szerepel sem Kasza József, sem pedig a másik három gyanúsított neve.