2024. április 24., szerda

Hét élvonalbeli nélkül

Mint általában, a Davis-kupa Világcsoportja első fordulójában sok ismert teniszező nem vállalta a válogatottságot. Egyesek a versenynaptárra hivatkoznak, mások sérültek, így az idén hét élvonalbeli marad távol a hétvégi meccseken. A címvédő csehek így a tavalyi döntő hőse, a veterán Radek Štepanek nélkül kénytelenek pályára lépni Genfben a vendéglátó svájciak ellen. A hazai csapat is tartalékos lesz, mert Roger Federer sem játszik. Spanyolország egészen tartalékos lesz Vancouverben, hisz Rafael Nadal, David Ferrer és Nicolas Almagro sem szerepel, ami esélyt ad a Miloš Raonić vezette kanadaiaknak. Buenos Airesben Argentína Juan Martín del Potro nélkül fogadja a németeket, a szerb csapatban pedig Janko Tipsarević hiányzik majd Charleroix-ban. Odradović kapitány Boris Pašanskit hívta meg Janko helyett, és ott van a fiatal Filip Krajinović is. A nyolcaddöntő meccseinek sorsolását ma helyi idő szerint délben ejtik meg, amikor például megtudjuk, hogy Novak Đoković vagy pedig Viktor Troicki kezdi-e szerbiai részről a Belgium elleni párharcot.

Miközben a férfi teniszezők e héten a Davis-kupára összpontosítanak, sok gonddal folyik a párizsi és pattayai női torna, hisz az 1. fordulót még egyik versenyen sem fejezték be. Pattayában máris nagy a késés, mert a szűnni nem akaró eső szólt közbe, és a helyi idő szerint kedden este megkezdett Ivanović–Morita-harc is még döntésre vár. A japán vezet 6:3, 5:7, 2:1-re, tegnap pedig a teljes műsort, így Ana meccsének folytatását is le kellett mondani. Kiesett viszont Babos Tímea, aki a keddi esőszünet után gyomorbántalmakra és rosszullétre hivatkozva nem is folytatta az 1:6, 0:3-ra álló meccset a brit Heather Watsonnal.

A következő hétvége a nőknél folyik majd a csapatverseny jegyében, hisz február 9-én és 10-én a Fed-kupa 1. fordulójának meccseit tartják meg. A tavalyi döntős Szerbia Nišben Szlovákiát látja vendégül, Dejan Vraneš és Matej Liptak kapitányok pedig az Ivanović, Janković, Jovanovski és Dolonc, illetve Cibulkova, Hantuchova, Ribarikova és Čepelova összeállítást nevezték be.