2024. április 25., csütörtök

Csökkent a dohányzók száma

A gyerekek mintegy hatvan százaléka szenved a cigarettafüsttől – derült ki abból a felmérésből, amelyet az észak-bácskai körzetben működő egészségházak (szabadkai, topolyai, kishegyesi), valamint a szabadkai Közegészségügyi Intézet végzett az egészségügyben dolgozók, a hetedikes és nyolcadikos általános iskolások, a középiskolások és a felnőtt lakosság körében.

Mint Nada Kosić Bibićtól, a Közegészségügyi Intézet munkatársától megtudtuk, a munkahelyen és a vendéglátó-ipari létesítményekben bevezetett szigorítások hatással voltak a dohányzók szokásaira, hiszen minden negyedik egészségügyi munkás, aki korábban dohányozott, leszokott róla, illetve minden harmadik csökkentette a napi cigarettaadagját. De így is a 30 és 49 év közötti felnőtt lakosság körében legtöbb a dohányzó. Még mindig magas azoknak az általános iskolásoknak a száma, akik rendszeresen dohányoznak. Megközelítőleg 13 százalékuk él ezzel a szenvedéllyel, habár 42 százalékuk lemondott a dohányzásról, ami szintén arra utal, hogy egyre inkább elfogadják, a dohányzás szociálisan nem támogatott viselkedési forma.

Az egészségügyi intézmények továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a betegség megelőzésére, így csütörtökön, a dohányfüstmentes napon, a szabadkai egészségházak a szabadkai gyógyszertárakkal közösen reggel 9 és 12 óra között a Trgopromet 024 áruházban várják a polgárokat, akik ellenőrizhetik a vérnyomásukat, koleszterin- és vércukorszintjüket, valamint tanácsokat kaphatnak azokról a gyógyszerekről, teákról, amelyek segítséget nyújthatnak abban, hogy leszokjanak a dohányzásról. A Közegészségügyi Intézet dolgozói vasárnap délután 3 és 5 óra között a korcsolyapályán a fiatalok körében végeznek felmérést, egy különleges készülékkel lemérik a kilélegzett szén-monoxid szintjét. Az egészségügyi szakemberek pénteken a királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskolában tartanak előadást a cigaretta káros összetevőiről, valamint dohányzás és a sport összefüggéséről.