2024. július 24., szerda

Negatív marhaegyenleg

Szerbia háromszor több marhahúst importál, mint amennyit külföldre szállít

Több mint hétmillió eurós negatív egyenleget jegyzett Szerbia tavaly azzal, hogy sokkal több marhahús érkezett az országba, mint amennyit a hazai termelők külföldön értékesítettek. A statisztikai adatok szerint az import és az export továbbra sincs egyensúlyban: már az első negyedévben 4,35 millió eurós mínusszal kellett számolnunk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 961 tonna marhahúst importált az országunk, ami háromszor több a külföldön értékesített hazai marhahústermékek mennyiségétől. 
A behozatali termékek értéke meghaladta a 6 millió eurót: legnagyobb mennyiségben csont nélküli, fagyasztott marhahúst hoztak be külföldről az értékesítők. Ebből 453 tonna került a hazai piacra, melynek értéke 2,5 millió euró volt. A legnagyobb mennyiség az olasz piacról érkezett Szerbiába, mintegy 330 tonna: ennek értéke 2,15 millió euró – elemezte az adatokat a Blic. A Köztársasági Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a friss, hűtött marhahúsból 350 tonnát importált Szerbia: ebből a termékből a legtöbb Hollandiából érkezett, mintegy 280 tonna. Emellett Oroszországból 50 tonnát importáltunk, Romániából viszont 12 tonnát. 

Az országos statisztikai hivatal a jelentésében emlékeztetett arra is, hogy tavaly 14,23 millió euró értékben 2219 tonna marhahús érkezett külföldről az országunkba. 2023-ban 1093 tonna fagyasztott terméket importáltunk, 6,8 millió euró értékben. A legnagyobb beszállítónk akkor is Olaszország volt. Hollandia is megtartotta a legjelentősebb beszállító státuszát a friss termékek tekintetében, hisz tavaly is innen érkezett a legnagyobb mennyiség ebből a termékből: 648 tonna friss marhahúst importáltunk a tulipánok országából. 

Ami a kivitelt illeti, a statisztikai adatok szerint az első negyedévben összesen 305 tonna marhahúst szállítottunk külföldre, ennek értéke 1,72 millió euró volt. A legnagyobb mennyiségben a törzs különböző részeit értékesítettük, de a fél marha iránt is volt kereslet külföldön. Fagyasztottan és frissen összesen 125 tonnát exportáltunk Montenegróba, Olaszországba viszont 470 ezer euró értékben 67 tonna marhahúst szállítottunk. 

Tavaly összesen 1482 tonna hazai marhahús került külföldi polcokra, ennek összértéke 7,12 millió euró volt. A legtöbb fagyasztott, csontos marhahúst 2023-ban a kínaiak vásárolták tőlünk, mintegy 435 tonnát, összesen 412 ezer euróért. Emellett 226 tonna csont nélküli hústerméket is szállítottunk Kínába, amiért 758 ezer eurót fizettek a felvásárlók. A friss, hűtött marhahúsból a legtöbb a montenegrói piacra került: 2,5 millió euró értékben 430 tonnát exportáltunk a szomszédos országba. Egyéb marhahúsféléből az olaszok vásároltak a legtöbbet tőlünk: 313 tonnányi termékért több mint 2 millió eurót fizettek tavaly – elemezte az adatokat a szerb sajtó.  

Nyitókép: Ótos András felvétele