2024. július 24., szerda

Gazdaszervezetek kereszttüzében az agrárminiszter

Van, akivel már tárgyalt, van, akivel még nem – Erre a hétre ígérte a találkozót a tiltakozást bejelentőkkel

A mezőgazdasági minisztérium tegnap cáfolta az újabb tiltakozó megmozdulásokkal fenyegetőző gazdatársulásoknak a sajtóban közzétett állítását, mely szerint semmilyen választ nem kaptak követelésükre, hogy a szaktárca és más állami szervek képviselői újból tárgyaljanak velük az ágazat fejlődését hátráltató legégetőbb gondokról.

Az agrárminiszter kabinetje közölte: hétfőn kapta meg az összefogással hozzá forduló, újabb megbeszélést sürgető hét gazdaszervezet e-mailjét, és erre válaszolva még aznap tájékoztatta őket, hogy a hét folyamán sor kerül a találkozóra, az időpontról pedig idejében értesítik őket. Aleksandar Martinović miniszter kabinetje a közleményben kiemeli: a tárca képviselői készek tárgyalni a termelőkkel, hogy „civilizált, építő és baráti légkörben vitassák meg a gondokat és kihívásokat, melyekkel a szerbiai mezőgazdaság szembesül”. Az államnak és a termelőknek nem egymás ellenségeinek, hanem partnereinek kell lenniük egyazon cél, a szerbiai agrárium fejlesztése érdekében, hogy az ágazat minél nagyobb arányban vehessen részt a bruttó hazai termék növelésében – fogalmaz a minisztérium. 

Válasza tehát annak a hét egyesületnek szól, amelyik hétfőn küldött neki üzenetet, ezek pedig: Stig Požarevac, Naše mleko, Složni Pidikanci Bavanište, Brestovački ratari, Spas i opstanak Zapadne Srbije, šumadijai és Morava menti tejtermelők egyesülete és a nagykikindai Észak-Bánát egyesület. Az üzenetváltásba tegnap kapcsolódtak be a vajdasági mezőgazdasági termelők szervezetei, melyek május dereka óta mindeddig türelmesen várták a miniszter válaszát, miközben ő a délebbi vidékeken gazdálkodók képviselőivel tárgyal, illetve levelez.

Az egyesült (vajdasági) gazdaszervezetek – mint magukat nevezik – cáfolják, hogy a miniszter mindenkivel beszélgetne. Mint írják, ők még május 13-án kértek hét napon belüli egyeztetést Miloš Vučević kormányfőtől és Aleksandar Martinović minisztertől, de válaszra sem méltatták őket, pedig a jövedéki adóról szóló törvény, a parasztnyugdíjak kérdése és számos más téma vár megvitatásra, melyekről még tavaly beszélgettek Kiszácson és a Szerbia Palotában. Mileta Slankamenac, az egyesült gazdaszervezetek szószólója a Betának kijelentette: csak cáfolni tudják a miniszter állítását, hogy ő mindenkivel tárgyal. Slankamenac azoknak a gazdaegyesületeknek a nevében beszélt, melyek élen jártak a tavalyi traktoros tüntetések idején, ezek pedig: a Szabadkai Mezőgazdasági Termelők Társulása, a Kezdeményezés a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Fennmaradásáért tömörülés, a Bánáti Gazdaegyesületek Szövetsége és az Aradáci Termelők Társulása. Mint közölték, több más vajdasági egyesület is támogatja őket. 

Nyitókép: Aleksandar Martinović két héttel ezelőtti találkozója a hét szerbiai gazdaszervezet képviselőivel (Fotó: Beta)