2024. június 21., péntek

Előtérben a precíziós mezőgazdaság

A 91. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon az oromhegyesi székhelyű Agrotech az idén is jelen van széles kínálatával.

Bálint István értékesítő lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az Agrotech több újdonsággal is készült a termelőknek.

– Az idén több mint 100 gépet állítottunk ki, minden évben igyekszünk több újdonságot is bemutatni. A gépek közül talán a legérdekesebbek a precíziós mezőgazdaságban használt drónok. Az Agrotech szeretné közelebb vinni a gazdákat a precíziós mezőgazdasághoz, azt vettük észre, hogy sokan még tartanak tőle. A precíziós mezőgazadaságban használatos eszközök közül az első lépés mindig a navigációnak a beszerzése. Cégünk ennek a tekintetében igyekszik tanácsokkal is ellátni a gazdákat. Az idén kiállítottunk egy precíziós permetezőt is, de az egyszerűbb eszközök tekintetében az öntöződobok is számítógépekkel vannak ellátva – fejtette ki Bálint István.

Rámutatott arra, hogy nagy érdeklődés mutatkozik az orosz kombájnok iránt. 

– Az Agrotech Szerbiában először kiállított egy NOVA 340-est, ez egy 180 lóerős motorral rendelkező kisebb kombájn, 4-5 méteres adapterrel lehet őket megvásárolni. Egy F 1300-as silókombájn is megtalálható a kiállításon, de már el is adtuk, Topolyára került. Újdonság a cég kínálatában a 130 lóerős Zoomlion kínai traktorok, amelyek egyszerűbb kivitelezésűek, de árban nagyon kedvezőek, mintegy 33 ezer euróba kerülnek. A Zoomlion mellett kiemelném a Szerbiában eddig nem látott Steyr + szériát, amit nagy várakozás övezett, mindenképpen népszerű lesz az IPARD-pályázatán. A jószágtenyésztőket is figyelembe vettük, különböző állattenyésztésnél használt eszközök is megtalálható a cég standján.

– Az Agrotech természetesen kedvezményekkel is készült a látogatók számára, ezt el is várják tőlünk. Az 1054-es típusú Armatrac traktorokra 3500 eurós kedvezményt tudunk biztosítani, ez adóval együtt 4200 eurót jelent. Azoknak, akik Armatracot vásárolnak navigációval együtt 2000 euró kedvezményt tudunk biztosítani. A nagyobb értékű gépek esetében 5 százalék az árleszállítás. Szeptemberben megjelenik az IPARD-pályázati program a traktorokra, az Agrotech Steyr traktorokat kínál. A kapcsolható eszközökre pedig novemberben lehet átadni a pályázati igényeket – fogalmazott Bálint István.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele