2024. május 18., szombat

Húszezer eurós juttatások a villanygazdaságban

A vezetőség fizetése az egekbe szökött, a munkásoké viszont csak az inflációval arányosan növekedett

A Szerbiai Villanygazdaság felügyelőbizottságának tagjai havi 20 ezer eurós térítést kapnak a tevékenységeikért, a szakszervezeti képviselőn kívül – hozta nyilvánosságra Dragoslav Ljubičić, az országos szolgáltató Független Szakszervezetének megbízott tagja. A Beta hírportálnak adott nyilatkozatában meg is nevezte a hihetetlen magas járandóságban részesülő felügyelőbizottsági tagokat.

A három norvég szakember, Oluf Ulseth, Per Sanderud és Hilde Bakken az említett összeg mellett jogosult a repülőjegyeik és a szállásköltségeik megtérítésére is, amikor feladataikat Szerbiában látják el. Rajtuk kívül havonta 20 ezer euró illeti meg Vladan Živanovićot, Dejan Ostojićot és Igor Petkovićot is. A bizottsági tagok közül csak Miodrag Ranković szakszervezeti képviselő kap kevesebb összeget, akit a testület megválasztásakor megfelelő iskolai végzettség hiányában neveztek ki a felügyelőbizottságba – állítja Ljubičić egy évvel azok után, hogy a szerb állam kezdeményezésére részvénytársasággá alakították a korábban közvállalatként működő villanygazdaságot. 

SZAKEMBEREK NÉLKÜL MARADHAT A VILLANYGAZDASÁG

Az említett összetételű felügyelőbizottság megalakulása óta a villanygazdaság alkalmazottainak fizetését az államilag elismert infláció mértékével arányosan növelték. Ez jelentéktelen emelés, amely miatt havonta egy-két mérnök elhagyja a vállalatot – mutatott rá Ljubičić az aránytalan jövedelemelosztás negatív hatásaira. Hozzátette: amennyiben a villanygazdaság elfogadható programot kínálna fel a többlet munkaerő távozására, elsősorban a nélkülözhetetlen szakemberek távoznának. Az alkalmazottak ugyanis elégedetlenek, elsősorban a fizetések miatt – mondta a Független Szakszervezet tagja. 

Emlékeztetett azokra a nyilvánosságra hozott adatokra is, melyek szerint a villanygazdaság a múlt évet 114,6 milliárd dináros profittal zárta, azaz csaknem egymilliárd eurós hasznot ért el. Ljubičić szerint ennek az összegnek több mint a fele (550 millió euró) az egykori megbízott igazgató, Miroslav Tomašević igazgatása alatt valósult meg. Ő többek között azért kapott felmondást, mert nem volt hajlandó aláírni a hihetetlenül magas juttatásokról szóló határozatot – állította a Független Szakszervezet beavatott embere.

EGY ÉV ALATT HÉTSZERESÉRE DUZZADT A VEZETŐK JÖVEDELME

Emlékeztetőül: a Szerbiai Villanygazdaságot egy évvel ezelőtt formálták át közvállalatból részvénytársasággá. Ezzel az intézkedéssel megszűnt a jövedelmek korlátozása is, ami látszik a pénzügyi jelentésből is. A múlt évi kimutatás szerint ebben az évben az igazgatással és felügyelettel megbízott belső munkaegységek jövedelme összesen 470.500 euró volt. Ugyanez a tétel 2022-ben csupán 66.000 euró értékű volt: ez azt jelenti, hogy csupán egy év alatt a vállalat felügyelő- és igazgatóbizottságában a jövedelmek hétszeresen növekedtek – írja a nova.rs hírportál, a villanygazdaság pénzügyi jelentésére hivatkozva. 
A hírportál jobb lehetőség híján a villanygazdaság illetékeseitől próbált érdeklődni az említett szervekben tevékenykedők jövedelméről. Kérdéseiket a közhasznú információkhoz való hozzáférési jogot biztosító törvényre hivatkozva küldték el a villanygazdaságnak. Az illetékesek azonban visszautasították a megbízott vezérigazgató jövedelmére, illetve az igazgató- és felügyelőbizottság tagjainak juttatására vonatkozó adatok közlését. Válaszukban a személyi adatok védelméről szóló rendelkezésekre hivatkoztak, illetve idézték a korrupcióellenes törvény azon szakaszait is, melyek szerint a részvénytársaságok említett testületeibe tartozó tagok nem közszemélyek, így a jövedelmüket sem köteles nyilvánosságra hozni a villanygazdaság.

A felügyelőbizottság tagjainak jövedelméről már akkor is faggatta a sajtó az illetékeseket, amikor a munkaegység megalakult. A testület bemutatásakor Dubravka Đedović Handanović energiaügyi és bányászati miniszter is kitérő választ adott az újságírók kérdésére. „A jogi forma megváltoztatásával megteremtettük a feltételeket a fizetéskorlátozások megszüntetésére annak érdekében, hogy a Szerbiai Villanygazdaság versenyképesen üzletelhessen a piacon” – mondta, majd hozzátette: a bizottságok tagjai „természetesen nem önkénteskednek majd, fizetéseik arányosak lesznek a megbízatásaikkal, és összhangban lesznek a piacon tevékenykedő nagy cégek feltételeivel”.

KIK KAP(HAT)NAK HAVI 20 EZER EURÓT?

A felügyelőbizottság elnöki funkcióját a megalakulástól Oluf Ulseth tölti be. A közgazdaság-tudományok magiszterét a norvég miniszterelnök egykori államtitkáraként említi a Szerbiai Villanygazdaság honlapján közzétett bemutatás. Ugyanitt kiemelik: a nemzetközileg elismert szakember évek óta igazgatja a norvég energetikai szektort. Kollégáját, Per Sanderudot az oszlói egyetem munkatársaként mutatják be: a honlapon levő életrajza szerint a gazdaságtudományok magisztere több norvég minisztérium munkatársaként is tevékenykedett. A harmadik norvég szakember, Hilde Bakken a bemutatás szerint két mérnöki diplomával is rendelkezik: a norvég tudományos intézetnél az olajiparra szakosodott, de a holland Delfti Műszaki Egyetemen is diplomázott.

A szerbiai szakemberek közül elsőként Vladan Živanovićot említik a Szerbiai Villanygazdaság honlapján: életrajzában kiemelik, hogy regionálisan elismert, tapasztalt szakemberről van szó „a nagy rendszerek stratégiai vezetésében”. Dejan Ostojić villamosmérnököt a tudományok doktoraként mutatják be, aki pályafutásának jelentős részét a Világbank vezető szakembereként töltötte el Washingtonban. A villanygazdaság felügyelőbizottságában tevékenykedik Igor Petković szerbiai szakember is, akit a Belgrádi Egyetem Gazdaságtudományi Karának magisztereként említ a villanygazdaság honlapja. Ugyanitt kiemelik, hogy a szakember a legmagasabb vezetői pozíciókban tevékenykedett mind hazai, mind külföldi bankokban, de munkája elismert az élelmiszeripari és energetikai szakmai körökben is. 
 

Nyitókép: Pixabay