2024. április 17., szerda

Miért kapnak a befektetők építési telket ajándékba?

Azok, akik eddig építési telket használtak, mostantól tulajdonosokká is válhatnak, ráadásul ingyen. Ezt az új tervezési és építési törvény tette lehetővé. A Terület- és Városrendezési Ügynökséghez mintegy 1200 kérvény érkezett gazdasági társaságoktól földtulajdon-igazolások beszerzésére. A kérelmeket egyrészt olyan vállalatok nyújtottak be, amelyek a termelésüket bővítenék, de olyan cégek is igényelték, amelyek egykoron csődbe jutott gyárakat vásároltak fel. Utóbbiak a szóban forgó telkeken lakó- és kereskedelmi épületek építését tervezik. Mindezzel lezárják a magánosítási folyamatot, miközben az értékes építési telkeket „ajándékba kapták” – állítják a Szerbiai Rádió és Televízió által felkeresett szakértők.

A Terület- és Városrendezési Ügynökség tájékoztatása szerint az ország egész területéről érkeznek a földtulajdon-igazolások beszerzésére vonatkozó kérelmek. A használati jog bejegyzésekor először a részesedést vizsgálják felül, és ennek arányában adnak ki igazolást, illetve rendelik el a tulajdonjog bejegyzését – magyarázta Đorđe Milić, az ügynökség munkatársa. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a pályázók nem kötelesek tájékoztatást adni arról, hogy mit építenek ezeken a telkeken. 

Éppen ez az, ami ellentmondásos a szakmai közvélemény számára, amely példaként egy több mint 20 éve elhagyatott helyszínt hozott fel a köztelevízióban adott nyilatkozatában. A telket megvásárló személy ugyanis úgy is megkapta a tulajdonjogi igazolást, hogy nem rendelkezett egyetlen komoly építési vagy más jellegű joggal sem. „A tervezési és építési törvény módosításai lehetővé tették, hogy a szóban forgó cégek minden ellenszolgáltatás nélkül megszerezzék a szükséges jogokat” – állította Mile Antić, a Vagyon-visszaszármaztatási Hálózat munkatársa. Hozzátette: katasztrofális Szerbia számára, mert ez az állam ajándéka bizonyos kiváltságos személyek javára.

Nyitókép: (Fotó: RTS / screenshot)