2024. június 22., szombat

Földművesek a megszorítások ellen

Országos gazdatüntetés kezdődött Németországban

Fontos útszakaszokat és csomópontokat zártak le tegnap traktoraikkal a német gazdák. Az ellen tiltakoznak, hogy a szövetségi kormány a gazdasági megszorítások keretében fokozatosan megszüntette volna a gázolajra kivetett adó visszatérítését és a mezőgazdasági gépek adómentességét. Utóbbiról a korábbi tüntetések hatására már lemondott, a dízeltámogatás csökkentéséhez azonban ragaszkodik, ezt 2026-ra teljesen eltörölné, miközben 100 millió euróval csökkentené az agrárköltségvetést – számolt be az agroheute.hu szakportál, hozzátéve, hogy a gazdák szerint ez elfogadhatatlan, sőt, most már azt is követelik, hogy a regionálisan előállított bioüzemanyagokat is mentesítsék az energiaadó alól. Joachim Rukwied, a német gazdaszövetség elnöke megértést kért a lakosságtól.

Tegnap már 8 óra körül kialakultak forgalmi fennakadások a mezőgazdasági járművek felvonulása miatt, későbbi jelentések szerint délelőtt 5500 traktor tartott München központja felé, délre pedig már 7000 traktor volt a városban.

Tudósítások szerint a német falvak lakossága feltartott hüvelykujjal vagy integetéssel, piros-fehér szalag lengetésével fejezte ki szolidaritását a traktorokkal elhaladó gazdáknak. A Hamburg és Bréma közötti 1-es autópályán az Oyten csomópontot mindkét irányban már 7-kor lezárták. Hamburg irányában mindhárom sávot mintegy 100 traktor zárta el teljesen, a rendőrség emiatt számos büntetőeljárást indított. A gazdák tervei szerint a tüntetés egész héten folytatódik, ha a kormány nem tesz eleget követeléseiknek.

A múlt csütörtökön este több száz tüntető igyekezett megakadályozni, hogy Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter hazatérjen a szabadságáról, pontosabban, hogy kiszálljon a menetrend szerint közlekedő kompról. A Watt-tengeren fekvő Hallig Hooge szigeten töltötte a szabadságát, onnan utazott haza, de az agrártámogatások tervezett csökkentése ellen tüntető gazdák blokád alá vették a Schlüttsiel kikötőt, és a felkínált helyszíni tárgyalásra nem voltak hajlandók felszállni a kompra. A rendőrség paprikaspray-t is bevetett, hogy feloszlassa a tömeget, de kudarcot vallott, így a gazdasági miniszter csak későbbi kompjárattal ért partra. A gazdák csütörtök esti akcióját számos vezető német politikus elítélte. 

Nyitókép: A Brandenburgi kapu környékén sem lehetett közlekedni (Fotó: dpa via AP/Beta)