2024. február 28., szerda

A jövő szakemberei

Állásbörzét tartottak az Újvidéki Egyetem Műszaki Karán

Az Újvidéki Egyetem Műszaki Karán az idén is állásbörzét tartottak azzal a céllal, hogy összekapcsolják az akadémiai közösséget és a gazdaságot. Összesen 12 vállalat mutatkozott be, többek között a Toyo Tires, az Al Pack, a Brose, a Tiki... Az állásbörzét a egyetem diákszövetsége szervezte, a tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárság támogatásával.

Damjan Vakanjac, a rendezvény szervezője elmondta, örömmel tölti el, hogy másodszor szervezték meg az állásbörzét. 

– Az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara kiváló hely az állásbörze megszervezésére, ugyanis az intézmény jelenleg mintegy 18 ezer hallgatót tart számon. Innen kerülnek ki a jövő sikeres szakemberei. Az egyetem a gazdaság hajtóereje Vajdaságban. Fontos, hogy a fiatalok kapcsolatot teremtsenek a vállalatokkal, kérdezősködjenek, tájékozódjanak a lehetőségekről, az esélyüktől. Fontos megmutatni a fiataloknak, hogy Szerbiában vannak munkahelyek és lehetőségek, nem kell külföldre elmenniük. Tavaly az állásbörze sikeres volt, remélem, hogy az idei is az lesz – fogalmazott Vakanjac.

Miljana Lazović, a Toyo Tires képviselője elmondta, hogy az idén is örömmel vesznek részt a rendezvényen. 

– A standunkon minden érdeklődőnek bemutatjuk a vállalat tevékenységét. Elsősorban azért jöttünk el, hogy a végzős hallgatók megismerkedjenek a cégünkkel, és hogy megkönnyítsük számukra az elhelyezkedést. Nagyon fontosak az ilyen jellegű rendezvények, ugyanis összekapcsolják az egyetemistákat és a gazdaságot. Örömmel tölt el, hogy ennek részesei lehetünk. A Toyo Tires mindig érdeklődést mutat a lelkes, fiatal szakemberek iránt. Fontos lehetőséget adni a fiataloknak, hiszen ők  jelentik a jövőt. Remélem, hogy sokan felkeresik a standunkat, a cég képviselői szeretettel várnak minden érdeklődőt – fejtette ki Lazović.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, a tartományi titkárság minden olyan rendezvényt támogat, amely segíti a fiatalok itthon maradását. 

– Vajdaságban jelenleg rekordalacsony a munkanélküliek száma. A tartományi és a köztársasági kormány, valamint az egyetemek mindenképpen hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen jó eredményeket könyvelhetünk el. Egyes ágazatokban munkaerőhiány is uralkodik. Fontos, hogy a fiatalok a szakmájukban dolgozzanak, Szerbiában maradjanak, és itt alapítsanak családot. A tartományi titkárság folyamatosan azon munkálkodik, hogy megkönnyítse a fiatalok elhelyezkedését. Bízom benne, hogy az idén is nagy érdeklődés mutatkozik az állásbörze iránt, és a jövőben is megszervezik. Az ilyen jellegű rendezvények mindenképpen hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok itthon érvényesüljenek – fejtette ki Ivanišević, aki elbeszélgetett a vállalatok képviselőivel és az egyetemistákkal.

Az állásbörze után panelbeszélgetést is tartottak az egyetem dísztermében Itthon maradni címmel.
 

Nyitókép: Nenad Ivanišević elbeszélgetett a vállalatok képviselőivel és az egyetemistákkal (Dávid Csilla felvétele)