2024. április 28., vasárnap

Argentína drámai küzdelemben, tizenegyesekkel győzte le Hollandiát

A labdarúgó-világbajnokság második pénteki negyeddöntőjében Hollandia és Argentína találkozott ugyanazon az ágon, amelyen egy órával korábban Horvátország kiejtette Brazíliát.

Óvatosan kezdett egymás ellen a két nagycsapat, a 33. percig kellett várni az első kaput is eltaláló lövésre. Nem sokkal ezt követően azonban kissé váratlanul megszületett az első gól is az argentinok részéről: Lionel Messi találta meg azt a rést a holland védelmen, amin átgurítva helyzetbe tudta hozni Nahuel Molinát, aki élt is a lehetőséggel és első válogatottbeli góljával megszerezte a vezetést hazájának.

A hollandoknak ezt követően is nehezükre esett az argentin kapu közelébe kerülni, a következő jeles eseményig pedig a 73. percig kellett várni, amikor Argentína büntetőhöz jutott, miután Denzel Dumfries buktatta Marcos Acuñát a tizenhatos vonala mellett, de már éppen a büntetőterületen belül. A tizenegyest Messi kíméletlenül bevágta, ezzel megduplázva az előnyt.

A hollandok játéka csak ezt követően élénkült meg, és amikor egy beadást követően Wout Weghorst a kapuba fejelve szépített, egyre inkább eldurvult a játék a két fél között, egy alkalommal a kispadon ülők is beszálltak a dulakodásba.

A rendes játékidő tízperces hosszabbításának végén a hollandok még szabadrúgást végezhettek el a tizenhatos előtt, és miközben az argentinok kapura lövésre számítottak, a rúgást elvégző Teun Koopmeiners egy váratlant húzott: erős lövés helyett legurította a labdát a sorfal mellett álló Weghorstnak, aki mindenkit meglepve belőtte az egyenlítőgólt és kiharcolta a kétszer tizenöt perces hosszabbítást.

A ráadásnak a második fele volt intenzívebb, a 121. percben Enzo Fernández lövése még a kapufán csattant, de újabb gól már nem született, a nap második mérkőzésén is jöhettek a tizenegyesrúgások.

A drámai zárószakasz hőse az argentin kapus, Emiliano Martínez lett, aki az első két holland lövést, Van Dijkét és Berghuisét is kivédte. Később az argentin oldalon Fernández is rontott, de mivel az ötödik sorozatban Lautaro Martínez belőtte a mindent eldöntő kísérletet, Argentína a büntetőpárbajt 4:3-as összesítéssel megnyerte Hollandia ellen, így készülhet a keddi elődöntőre Horvátország ellen.

Nyitókép: AP Photo/Francisco Seco