2024. április 20., szombat
NEGYEDDÖNTŐ

Horvátország kiejtette a Seleçãót!

Talán maguk a brazilok sem számítottak rá, hogy milyen nehéz dolguk lesz Horvátország ellen a katari vb negyeddöntőjében. A kockásmezesek meglepően kezdeményezően léptek fel: higgadt, stabil játékkal alig engedték Dominik Livaković kapujának közelébe a brazilokat, miközben ők is tudtak néhányszor ígéretesen előre menni.

A második félidőben már sokkal több gondot okoztak a brazilok a horvát kapusnak, de a Dinamo hálóőre állta a sarat, így 90 perc után gól nélküli döntetlen állt a kijelzőn. A ráadás fél órában aztán felpörögtek az események: a 103. percben Bruno Petković látványos csele után Marcelo Brozović eldönthette volna a meccset, de a túloldalon tört meg a jég, a horvát védelem sűrűjében Neymar kapott labdát Lucas Paquetától, majd látványos szóló után elhúzta a labdát Livaković mellett, és közelről a kapuba bombázott (105+1.).

Horvátország azonban hatalmas küzdőszellemről tett tanúbizonyságot, és a 117. percben kiegyenlített: Mislav Oršić baloldali beadását Petković vágta rá, a labda pedig egy védő lábán megpattanva a kapu bal oldalába hullott. A tizenegyeseknél Nikola Vlašić belőtte, Rodrygo lövését viszont Livaković hárította. Lovro Majer sem hibázott, ahogyan Casemiro sem. Luka Modrić higgadtan lőtt a bal alsóba, és Pedro is értékesítette. Oršić is pontos volt, Marquinhos viszont a bal kapufára bombázta a labdát, amivel Brazília kiesett a tornáról!

Al-Rajjan: Horvátország–Brazília 0:0 (0:0), h. u. 1:1, tizenegyesekkel 4:2

Education City Stadion, 43 893 néző, vezette: Michael Oliver (angol). Gólszerzők: Neymar a 105+1., illetve Petković a 117. percben.

Horvátország: Livaković – Sosa (Budimir, 110.), Gvardiol, Lovren, Juranović – Brozović (Oršić, 114.), Modrić, Kovačić (Majer, 106.) – Perišić, Kramarić (Petković, 72.), Pašalić (Vlašić, 72.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalić.

Brazília: Alisson – Danilo, T. Silva, Marquinhos, Militão (Alex Sandro, 106.) – Casemiro, Neymar, Paquetá (Fred, 106.) – Vinícius Júnior (Rodrygo, 64.), Richarlison (Pedro, 84.), Raphinha (Antony, 56.). Szövetségi kapitány: Tite.

Nyitókép: Manu Fernandez/AP