2024. május 9., csütörtök

Želeli bi da prošire sistem stručnih kolegijuma

Delegacija Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine posetila je Kanjižu

U četvrtak su se predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine sastali sa rukovodstvom opštine u Kanjiži. Nakon sastanka u gradskoj kući, Arpad Fremond, predsednik nacionalnog saveta, i Robert Fejstamer, gradonačelnik Kanjiže, izneli su detalje. Rečeno je da postoje planovi za svaku od trinaest naselja, sa fokusom na obrazovanje i infrastrukturu, kao i da Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine može pomoći u razvoju u ovim oblastima.

Arpad Fremond je rekao da je zadovoljan što su sa gradonačelnikom i članovima veća uspešno razgovarali o daljoj saradnji.

– Utvrdili smo da je naš zajednički rad do sada bio uspešan, ali nas je gradonačelnik zamolio da, ako je moguće, saradnja bude još izraženija u slučaju bespovratnih sredstava u slučaju opštine Kanjiža. Ova opštine nam je značajna ne samo zbog rvačke akademije i Cnesa, već i zbog drugih institucija sa kojima održavamo blisku saradnju i koje je osnovao Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine. Razgovarali smo da ćemo ubuduće veliku pažnju posvetiti izgradnji sistema stručnih kolegijuma i povećanju mesta za smeštaj u srednjoškolskim domovima. Zadatak Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u budućnosti u vezi sa Kanjižom je da pomogne lokalnoj samoupravi da proširi ovaj sistem stručnih kolegijuma i da pokuša da zajednički obezbedi sredstva za to. Bilo je reči i o pokušaju povećanja kapaciteta jaslica i vrtića u narednom periodu. Želimo da pomognemo u ovim stvarima i želimo da zadržimo ovu stabilnu saradnju i ubuduće, jer ova opština radi na uzoran način u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i upotrebe jezika, rekao je Arpad Fremond.

Gradonačelnik Robert Fejstamer zahvalio je delegaciji Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine na ličnoj poseti Kanjiži, i istakao, da žele da stave veći akcenat na infrastrukturne investicije i razvoj.

– Naš osnovni cilj je da u našim obrazovnim ustanovama imamo adekvatno osnovno obrazovanje od perioda u jaslicama do završetka srednje škole, a želeli bismo da u našoj opštini vidimo infrastrukturni sistem koji će i dalje osiguravati rad naših civilnih organizacija i kulturnih udruženja. Opština će u narednom periodu pripremiti planove i nastojaće da ih realizuje 2024. godine. Ovo uključuje proširenje vrtića u Kanjiži, izgradnju srednjoškolskog doma i proširenje doma rvačke akademije. U svakom slučaju, želimo da predložimo Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine projekte koji mogu da sačuvaju ne samo centar, već svih naših trinaest naselja i osnaže nas u našem osećanju da smo Mađari, rekao je Robert Fejstamer.

Nyitókép: Bilo je reči i o povećanju kapaciteta jaslica i vrtića (Foto: K. Puškaš)