2024. június 16., vasárnap

Za duži i kvalitetniji život

Ferenc Vicko: Preventivni pregledi su dostupniji u gradu nego na selu, ali su kapaciteti ipak veći od broja prijavljenih na skrining preglede

Ferenc Vicko je onkolog, a od 2014. godine je državni sekretar ministarstva zdravlja. Savez vojvođanskih Mađara ponovo ga je delegirao na ovu funkciju. Pre imenovanja bio je na čelu Instituta za onkologiju Vojvodine, a dugi niz godina predaje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Kao član vlade suočili ste se sa brojnim poteškoćama za čije je rešavanje ministarstvo u proteklom periodu uložilo znatna sredstva. Koje smatrate najvažnijim?

– Najvažnija aktivnost je bila nabavka mašina i opreme za radijaciju. Krajem 2020. godine na listi čekanja Instituta za onkologiju Vojvodine bilo je oko 800 pacijenata. Danas na svakih 250.000 stanovnika dolazi jedan rendgen aparat, što se smatra evropskim standardom, a u zemlji ne postoji lista čekanja. Mašine su koordinisane, u slučaju kvara pacijenti mogu bez odlaganja biti prebačeni u najbliži centar, izbegavajući formiranje liste čekanja. Ministarstvo je kupilo 135 digitalnih rendgen aparata za 120 zdravstvenih ustanova: 65 domova zdravlja i 55 bolnica. Takođe smo nabavili 55 CT aparata. Ovo takođe uključuje obuku zdravstvenih radnika. Ova investicija je iznosila otprilike 60 miliona evra. Očekuje se nabavka dodatne opreme, uključujući aparate za magnetnu rezonancu. Ovakvih ulaganja u zdravstvo dosada nikada nije bilo. Renoviranje i gradnja će se nastaviti dok se potpuno ne obnove svi seoski dispanzeri. Ministarstvo javnih nabavki je za zdravstvo izdvojilo 60 odsto budžeta za 2023. godinu. Zahvaljujući programu zapošljavanja najuspešnijih diplomaca Medicinskog fakulteta i srednjih medicinskih stručnih škola, 811 lekara i 1.650 medicinskih sestara je moglo da počne da radi od 2018. godine. Program će se verovatno nastaviti. Značajno je i osnivanje laboratorije BSL3 u okviru Instituta Torlak. Njena primarna delatnost je oblast virusologije, ali učestvuje i u radu drugih dijagnostičkih i naučnoistraživačkih instituta i obezbeđuje nezavisnost Srbije u borbi protiv zaraznih bolesti. U planu je i objekat za proizvodnju BCG vakcine i renoviranje celog Instituta Torlak, jer su laboratorije od strateškog značaja. Može da obezbedi suverenitet i nezavisnost Srbije u proizvodnji većine neophodnih vakcina. Vakcinacija protiv HPV-a je besplatna za osobe od 9 do 19 godina.

Koje oblasti i koji izazovi očekuju ministarstvo, a unutar njega i vas u naredne 4 godine?

– Zdravstvo se stalno menja, u svakom trenutku morate biti spremni za nova rešenja. Nema odmora, ovaj rad stalno zahteva celog čoveka, nove tehnologije dodatno ubrzavaju promene u pozitivnom pravcu. Želimo da svima obezbedimo duži i kvalitetniji život. To pokušavamo da postignemo jačanjem primarne zdravstvene zaštite, imunizacijom, ranim otkrivanjem malignih tumora i digitalizacijom. Veštačka inteligencija je značajna u skoro svakom segmentu zdravstvene zaštite. Zbog toga je najavljeno potpisivanje novog dvogodišnjeg sporazuma između Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije.

Pored funkcije državnog sekretara, ostali ste aktivni i u svojoj hirurškoj praksi. Da li je prevencija raka podignuta na odgovarajući nivo u proteklom periodu?

– Ciljevi se ne mogu u potpunosti ostvariti, učinićemo sve da ga popravimo procentualno. Dostupnost je lakša u gradu nego na selu, ali je kapacitet mnogo veći od broja prijavljenih za skrining. Uvek su potrebne novije, bolje mašine, ali bi se i nivo zdravstvene kulture mogao dosta poboljšati. Stanovništvo, lekari i medicinske sestre moraju biti edukovani da svi poštuju svoj termin pregleda. Ministar ljudskih resursa Mađarske i ministar zdravlja Srbije potpisali su sporazum o saradnji medicinskih univerziteta, daljem usavršavanju lekara i oblasti javnog zdravlja. Srbija se pridružila Akademiji za onkologiju Centralne i Istočne Evrope. Nadamo se da će se ova saradnja nastaviti.

Važnu ulogu u očuvanju zdravlja igra primarna medicinska zaštita, koja je u mnogim mestima i u manjim sredinama nedostupna. Šta ministarstvo planira u ovoj oblasti?

– Ministarstvo traži rešenja. U Somboru su formirane mobilne ekipe koje svake nedelje obilaze manja sela koja su udaljenija od Sombora. Ovo čak može biti i trajno primenljivo rešenje u organizaciji opšte medicinske zaštite.

 

Nyitókép: Ferenc Vicko