2024. június 16., vasárnap
LOKALNI IZBORI 2024

Zajedno za mađarsku samoupravu

Ištvan Holik posetio je opštinu Mali Iđoš

Feketić i Mali Iđoš posetio je Ištvan Holik, poslanik u parlamentu Mađarske, koga su primili dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, nosilac izborne liste ove stranke na lokalnim izborima u Subotici, Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine, nosilac izborne liste u Malom Iđošu, kao i Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Prvo su posetili osnovnu školu u Feketiću, gde su realizovane mnoge razvojne investicije, a i trenutno je u toku ograđivanje školskog dvorišta.

Bez moderne, savremene obrazovne infrastrukture nije moguće funkcionisanje mađarskih škola u naseljima u kojima je značajno prisustvo vojvođanskih Mađara i učešće mladih vojvođanskih Mađara u obrazovanju, rekao je medijima Ištvan Holik.

– Ako neko odgovorno razmišlja o budućnosti, a SVM misli na budućnost, onda ulaže sva raspoloživa sredstva u obrazovanje, u razvoj obrazovne infrastrukture, jer je to najvažnije. SVM je uradio pravu stvar kada je započeo razvoj u škole u Feketiću. U ovoj školi su razvojne investicije konstantne. Primjenjuju politiku malih koraka, a čim imaju malo novca, odmah ih ulažu u razvoj škole. Ovim je izvesno da oni mogu pomoći očuvanju identiteta Mađara u Vojvodini i obrazovanju na mađarskom jeziku, rekao je Holik.
Gosti su pogledali akumulaciono jezero „Potok”, koju su ove godine napunili. Jezero se koristi u poljoprivredne svrhe, ali opština ima u vidu i turističke svrhe.

(Fotografija Janoša Lakatoša)

(Fotografija Janoša Lakatoša)

Ovakvi i slični projekti takođe opravdavaju da u Malom Iđošu ponovo SVM delegira gradonačelnika, rekao je Balint Pastor na licu mesta.

– Razgovarali smo sa ljudima iz Feketića i Malog Iđoša o ulozima izbora 2. juna. Apsolutno je jasno da SVM treba da upravlja ovom opštinom. Proőli put je postignuta jednakost mandata, praktično je postojala razlika od 35 glasova između dve stranke. Sada sam veoma uveren da ćemo zahvaljujući jedinstvu naroda Feketića i Malog Iđoša – s obzirom na to da smo postigli mnoge važne rezultate u protekle 4 godine – uspeti da uspostavimo red, da će ponovo SVM dati gradonačelnika opštine Mali Iđoš, izjavio je Balint Pastor.

Nyitókép: (Fotografija Janoša Lakatoša)