2024. május 9., csütörtök
IZBORI 2023

Elvira Kovač: Ako stranka pokaže političku težinu i svoju zajednicu, onda se ciljevi efikasnije zastupaju

KANDIDATI ZA NARODNE POSLANIKE SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

Savez vojvođanskih Mađara učestvovaće samostalno i sa kompletnom listom kandidata na vanrednim republičkim parlamentarnim izborima zakazanim za 17. decembar. Među 250 kandidata, ima onih koji su već bili na funkciji u republičkoj zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti u bojama svoje stranke, ali možemo sresti i neka nova imena. U našem serijalu predstavljamo Vam prvih deset kandidata sa republičke izborne liste SVM-a, koji izlazi na izbore pod rednim brojem 6, sa nazivom „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!”, i pitaćemo ih o njihovim planovima ili, u zavisnosti od slučaja, dosadašnjim dostignućima.

Elvira Kovač je diplomirani ekonomista, zamenica šefa poslaničke grupe SVM-a u narodnoj skupštini, potpredsednica SVM-a. U sedmom mandatu je narodna poslanica. Zamenica je predsednika narodne skupštine Srbije.

Pre godinu dana u decembru, predstavnici opozicije su vam aplaudirali, a mediji koji nisu bliski vlasti slavili su vas gotovo kao heroja nakon što ste, kao predsedavajuća sednice skupštine, isključili mikrofon poslaniku Srpske napredne stranke, koalicionom partnera SVM-a, jer je vikao zajedno sa svojim kolegama iz stranke. Pomenuti slučaj ukazuje na složene anomalije, štetne procese i pojave karakteristične za funkcionisanje skupštine u protekloj godini. Kako ocenjujete preovlađujuće raspoloženje u skupštini i kako se ono odrazilo na rad skupštine?

– SVM je uvek težio normalnosti. Od gospodina predsednika smo saznali da SVM treba da bude glas razuma, snaga za smirivanje tenzija, u skupštini i drugde. Žao mi je što mnoge poslaničke grupe nisu uspele da nađu zajednički jezik u proteklih godinu dana. Nije normalno da je u narodnoj skupštini bilo 16 poslaničkih grupa, a na kraju mandata 17. Drago mi je da je poslanička grupa SVM-a i njeni poslanici naišli na pohvale, da smo jedni od onih retkih narodnih poslanika koji zaista svaki put govore o dnevnom redu i svaki put su profesionalno pripremljeni. Mi samo ovako možemo da radimo svoj posao. U izveštaju Evropske komisije iz oktobra prošle godine pohvalili su rad narodne skupštine, jer smo u mandatu koji je prethodio prošlom smanjili broj hitnih postupaka, a napredak je napravljen i u drugim pitanjima. U prošlom mandatu skupština se sastajala samo kada je to bilo neophodno, pa je mnogo tačaka dnevnog reda kombinovano, a raspoloženje je određivalo to što niko nije mogao da kroči preko sopstvene senke. U prethodnom mandatu, u skladu sa poslovnikom, praksa je bila da pre svake sednice pojedine poslaničke grupe pregovaraju, a u pregovorima su uvek učestvovali predstavnici SVM-a. SVM podržava nastavak ove prakse. Imamo još mnogo toga da naučimo. Više puta smo isticali da plan treba da se pripremi najmanje godinu dana unapred.

Na nivou deklaracija, Evropska unija zagovara pristupanje Srbije, dok Srbija pristupanje EU označava kao jedan od svojih strateških ciljeva. Proces, ipak, ne napreduje. Kako izaći iz ovog ćorsokaka?

– Evropa mora da dođe sebi. Mnogi se pitaju da li je SVM postala evroskeptična stranka. Nije tako. SVM je od svog osnivanja proevropska stranka. SVM želi da vidi Srbiju u EU, ali ne po svaku cenu. EU mora pronaći odgovore na hitne probleme, kao što su migrantska kriza ili rat. Nije normalno otvarati pregovore sa kandidatom za članstvo koji ne poštuje prava manjina koje žive na njenoj teritoriji i podriva ih samo zbog rata. Podržavamo stav Mađarske. Nije dobro što se Zapadnom Balkanu samo govori da „vi ste važni i mi računamo na vas“, dok se nikakav konkretan napredak ne ostvaruje. SVM pokušava da doprinese sa svoje strane i u ovoj oblasti. Regionalna saradnja se mora jačati, ali problem je što zemlje regiona Zapadnog Balkana karakteriše nacionalistička retorika. Ako je mađarsko-srpsko pomirenje bilo uspešno, nije izvesno da izvor problema treba tražiti samo u Srbima. Što se tiče Kosova, najvažnije je da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i da obe strane primenjuju prethodne sporazume, uključujući i one koji su imali za cilj da garantuju prava kosovskih Srba. U interesu je građana Srbije, uključujući Mađare, da što pre iskuse što više prednosti procesa integracija, jer je nemoguće predvideti kada ćemo postati punopravna država članica. Do sada je to shvatila i EU, potrebni su samo konkretni planovi šta Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana mogu da dobiju.

U kojoj meri je bilo moguće uključiti vojvođanske Mađare i njihova naselja u proces evropskih integracija i učiniti ih korisnicima ovih benefita?

– Zavisi od zajednice. Neke lokalne zajednice i nevladine organizacije su veoma dobre u konkurisanja za novčana sredstva. Na republičkom nivou moramo da vodimo izraženiju aktivnost lobiranja nego do sada, koja je već počela da se formira. O velikim projektima odlučuje ministarstvo za integracije. Zahvaljujući Ištvanu Pastoru, kao i činjenici da je na čelo ministarstva postavljen ekspert sa drugačijim stavom, kao i kroz odnose sa Mađarskom, SVM je počeo da ima veći uticaj na ove procese. Radićemo na tome da se ovaj trend nastavi i da mađarska zajednica u Vojvodini ima još više koristi od većih projekata EU.

Kako Srbija može da ojača svoje argumente i poziciju u pogledu afirmacije svojih suverenističkih težnji?

– Oni koji nisu zlonamerni i realno sagledaju stvari videće da je dobro što je Srbija imala u vidu ekonomske i političke interese sopstvenih građana. Evropa i svet su se potpuno promenili, a Evropa je delimično izgubljena, Srbija mora da sarađuje i sa drugim ekonomskim i svetskim silama. Drago nam je što se Srbija približila poziciji Mađarske u nekoliko tema.

Šta mislite o politici podrške porodicama u Srbiji? Koje mere i programe smatrate neophodnim?

– Srpski državni vrh je u proteklom periodu uradio mnogo, a mi smo se trudili da ova tema ostane na dnevnom redu. Finansijska podrška je značajno povećana, a izjednačili smo prava roditelja. Fokus treba da bude na nefinansijskim merama. Važni su vrtići i dnevni boravci. Za žene koje se takođe bave karijerom, Srbija i dalje dužna sa merama u vezi sa skraćenim radnim vremenom. Programi slični projektima koji podržavaju kupovinu kuća takođe mogu biti korisni.

Koliko efikasno SVM može staviti svoje stavove i ideje na pregovarački sto?

– Ako stranka može da pokaže političku težinu i svoju zajednicu, moguće je mnogo efikasnije predstavljati ciljeve i stavove. Težina političke stranke meri se, između ostalog, i brojem glasova dobijenih na izborima. Ako SVM može da ima samostalnu poslaničku grupu u narodnoj skupštini Srbije i ako može da učestvuje u radu pokrajinske skupštine i vlade sa što više poslanika, partneri će je shvatati ozbiljnije. Naš koalicioni partner podržava mnoge naše ideje. Da bi tako i ostalo, mora se pokazati i snaga zajednice.

Nyitókép: Elvira Kovač (Foto: Edvard Molnar)