2024. május 21., kedd
IZBORI 2023

Snaga zajednice je u pojedincima

Elvira Kovač, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara, Andor Deli, poslanik u Evropskom parlamentu, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, kao i više zvaničnika SVM-a i nacionalnog saveta su u nedelju posetili srednjebanatski Novi Itabej, a potom i Rusko Selo.

Oni su obišli zgradu vrtića u Novom Itabeju, koja je poslednjih godina nekoliko puta renovirana. U okviru Programa razvoja vrtića Karpatskog basena, koju podržava vlada Mađarske, dobili su više od 1,1 milion dinara podrške uz pomoć nacionalnog saveta. Od ovog iznosa ponovo su asfaltirani trotoari vrtića, zamenjeni stari oluci, renovirana fasada, a urađena je i termoizolacija na objektu.

Od predsednika saveta mesne zajednice, Jožefa Kerekeša, u domu kulture Novog Itabeja smo saznali da je renovacija počela 2018. godine: ponovo su sprovedene električna i vodovodna mreža, zamenjeni podovi, plafon i krovna konstrukcija, okrečeno je, a pozorišna sala je dobila nove stolice i opremu.

– Ta renovacija je izvedena uz podršku ministarstva privrede i opštine Žitište. Međutim, ovi planovi nisu podrazumevali zamenu starog sistema za grejanje i hlađenje, pa su oni samo uklonjeni, a novi nisu postavljeni, što je predstavljalo problem. Uz intervenciju nacionalng saveta i podršku matice, imali smo priliku da realizujemo ugradnju ovog modernog sistema za hlađenje-grejanje, koji se pokazao isplatljivijim, rekao je Jožef Kerekeš.

U ceremoniji paljenja druge sveće adventskog venca učestvovali su i političari. Arpadu Fremondu je pripala čast da upali drugu sveću adventskog venca, plamen nade.

– Mađarska zajednica u Vojvodini je prošla kroz mnogo teških situacija u proteklih sto godina. U mnogim situacijama, plamen nade je uspeo da zapali sve ostale sveće. Ne smemo zaboraviti šta su radili naši preci da bismo mi danas bili ovde. Vojvođanski Mađari su u izuzetno teškoj situaciji, jer su izgubili svog lidera koji ih je štitio i čuvao proteklih godina i decenija. Pojedinačno, ne možemo da zamenimo predsednika Pastora, ali zajedno, svi mi, možemo da ga zamenimo. Veoma je važno da mađarska zajednica u Vojvodini zadrži složnost i jedinstvo koju je izgradila poslednjih godina. Veoma je važno da sledeće nedelje odbranimo sve što smo izgradili. Snaga ove zajednice leži u pojedincima i veoma je važno da u narednom periodu svi mi, kao pojedinci, učinimo sve da zajednica opstane, naglasio je Arpad Fremond.

U Centar za zajednice u rasejanju „Torontal” u Ruskom Selu pozvani su predstavnici 13 nevladinih organizacija, koji spadaju pod okrilje ovog centra, na jedan okrugli sto. Elvira Kovač je rekla da nevladine organizacije srednjebanatskog regiona ne bi mogle da opstanu bez podrške matične države, pokrajine i republike, kao i stalne pažnje nacionalnog saveta.

– Izuzetno je važno da svi mi koji osećamo značaj očuvanja, razvoja i obnavljanja tradicije, kulturnih društava, škola, 17. decembra izađemo na birališta i svojim glasom podržimo listu pod brojem šest, kako na pokrajinskom, tako i na republičkom nivou, jer to jedino može da obezbedi mogućnost da podržimo svakoga, naglasila je Elvira Kovač.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)