2024. május 18., szombat

Evropa sa Srbijom može biti samo jača

Ambasador Mađarske Jožef Zoltan Mađar priredio je svečani prijem u Beogradu povodom revolucije i borbe za slobodu 1956. godine

Srbija i Mađarska žele da rade zajedno za bolju budućnost dva naroda, naglasio je Jožef Zoltan Mađar, ambasador Mađarske u Beogradu, na prijemu u srpskoj kraljevskoj palati Beli dvor u Beogradu povodom revolucije i borbe za slobodu 1956. godine. On je istakao da je tokom poslednjih šest meseci, od kada je u diplomatskoj misiji u Srbiji, uspostavio mnoge kontakte u cilju daljeg jačanja ionako odličnih srpsko-mađarskih odnosa sa sadašnjim i budućim prijateljima.

Diplomatska predstavništva više zemalja, nekoliko ministara, političkih lidera, crkvenih predstavnika i predstavnika vojnog rukovodstva prihvatili su u četvrtak uveče poziv Zoltana Mađara Jožefa i njegove supruge Laure Mađar. Ambasador je pred više stotina zvanica održao prigodni govor u kome je istakao da su mađarska revolucija i borba za slobodu 1956. godine najjači izraz otpora ugnjetavanju od strane evropskih sistema moći i komunističke ideologije posle drugog svetskog rata. Iako je Zapad u to vreme saosećao sa borbom za slobodu i nezavisnu i demokratsku domovinu, to nije pomoglo u borbi protiv Crvene armije. Nakon nacističke okupacije i prividnog sovjetskog oslobođenja 1956. godine, Budimpešta je ponovo ležala u ruševinama. Mnogi Mađari su bili primorani da napuste svoje domove. U novembru 1956. godine tadašnja Jugoslavija je dala azil za 19.581 političkoj izbeglici.

Svečani prijem u Belom dvoru (Foto: Andraš Otoš)

Svečani prijem u Belom dvoru (Foto: Andraš Otoš)

Teško je zaboraviti komunistički režim koji je trajao 33 godine, pa je još važnije setiti se žrtava koje su podnete u borbi za nezavisnost, suverenitet i demokratiju, naglasio je ambasador. Na tome se zasniva mađarsko judeo-hrišćansko civilizacijsko nasleđe i mir.

Ambasador se dotakao strahota u svetu, da je mir ponovo u opasnosti. On je naglasio da je tokom ruske agresije na Ukrajinu, kao i brutalnih raketnih napada i terorističkih ubistava počinjenih nad jevrejskim narodom, kao i kada se odlaže ostvarivanje prava na samoupravu opština kosovskih Srba, potreba za solidarnošću je možda i veća nego u bilo koje prethodno vreme.

Jožef Zoltan Mađar je ukazao na to, da se Mađarska i Srbija drže zajedno kao dobri susedi i prijateljski narodi u teškim vremenima. On je rekao da je 2014. godine postignuto pomirenje između dve zemlje uz pomoć mađarske i srpske nacionalne manjine koje žive u ove dve zemlje. Posebno je istakao ulogu Saveza vojvođanskih Mađara u obezbeđivanju uspešne saradnje vlada dveju zemalja i da je postao njihov interes da deluju za zajedničku budućnost ova dva naroda. Danas je saradnja odlična, a osnovan je i Savet za stratešku saradnju Mađarske i Srbije. Srbija i Mađarska postale su jedna drugoj najvažniji partneri u oblasti energetike. U prometu od 6 milijardi evra, struja je postala najvažniji proizvod, a početkom oktobra počela je sa radom i zajednička mađarsko-srpska kompanija za prirodni gas. Grade se naftovod i visokonaponski dalekovod, a u toku su infrastrukturna ulaganja između dveju zemalja, kao i modernizacija graničnog prelaza. On je istakao da se nastavlja izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta, a uskoro će početi i prevoz putnika na pruzi Subotica–Segedin. On je naglasio da postoji mnogo projekata kojima bi želeli da stvore vezu između dve zemlje, a time i Evrope i Balkana.

On je rekao da Mađarska snažno podržava evropske integracije Srbije i zemalja Zapadnog Balkana i istakao da Evropa sa Srbijom može biti samo jača.

On je podigao čašu za prijateljstvo Mađarske i Srbije i dobrobit naroda ove dve zemlje i pozdravio prisutne.

Na prijemu su prisutni mogli da prate šokantne scene revolucije iz 1956. godine, kao i potonjeg arhitektonskog preporoda Budimpešte.

Nyitókép: Ambasador Mađarske Jožef Zoltan Mađar je svoj govor ovim povodom održao pred stotinama gostiju (Foto: Andraš Otoš)