2024. május 10., péntek

Svako dete se računa

Centralna svečanost otvaranja školske godine je održana u Hajdukovu – u Nosi je otvoren dom kulture i istureno odeljenje vrtića „Vackor” – podeljeni paketići za bebe u Kanjiži

U Osnovnoj školi „Petefi Šandor” u Hajdukovu juče je održana centralna svečanost početka školske godine za mađarske učenike prvake u Vojvodini, tokom koje su učenici dobili školski pribor i školske torbe. Na događaju, Arpad Fremond, predsednik nacionalnog saveta, je održao svoj svečani govor: Na događaju, Arpad Fremond, predsednik nacionalnog saveta, je održao svoj svečani govor: – Što se tiče đaka prvaka, broj dece stagnira. Ove godine 1.299 đaka prvaka počeće školu na mađarskom jeziku. Kao učitelj, takođe mogu reći da prve četiri godine daju temelje na kojima se dalje gradi. Od 2011. godine, nacionalni savet kontinuirano obezbeđuje školski pribor za decu, đaci prvaci ih dobijaju uz podršku Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske, a školske torbe uz pomoć Saveza „Rakoci”. Nacionalni savet će nastaviti da pomaže i ubuduće i učiniće sve da sva mađarska deca mogu da uče na svom maternjem jeziku u Srbiji, ali bez mađarske vlade ne bismo mogli da pomognemo na toliko načina. Važno je da Mađarska ima vladu koja brine o sudbini Mađara preko granice. Nacionalni savet će od sada, u koordinaciji sa ministarstvom prosvete i pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, raditi na tome da svoj deci obezbedi uslove u školi koji im pomažu da napreduju, čuli smo od Arpada Fremonda.

U nastavku je održana svečana primopredaja Doma kulture „Nosa” i isturenog odeljenja Mađarske predškolske ustanove i vežbaone „Vackor” u Nosi. Kako smo čuli, potrebno je dosta vremena da se Dom kulture završi, a to se ne bi moglo ostvariti bez podrške matice, a san stanovnika Nose je od početka podržavao Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i skupštinska frakcija SVM-a. U novoj zgradi u Nosi okupljenima se obratio dr Balint Pastor, potpredsednik SVM-a:

– Sada slavimo da je moguće i slobodno sanjati velike stvari, i da se snovi ostvaruju, čak i ovde u Nosi, ali samo ako oni koji te ideje zasnuju, istraju po njima. Čak i malo selo može imati atraktivan dom kulture. Ovoje zaista bilo moguće samo uz jednu širu saradnju. Takve stvari se često dešavaju tako da neko nešto izmisli, i očekuje da drugi sprovedu njegove ideje. Stanovnici Nose nisu tako postupili, oni su napravili prvi korak, kupili su ovu parcelu, na kojoj je izgrađen dom. A kada je u pitanju saradnja, možemo reći da je zgrada građena u pet faza u proteklih petnaestak godina. U prvoj fazi, Pokrajinski investicioni fond za kapitalna ulaganja je prihvatio ideju, u naredne dve faze grad Subotica ju je podržao, a u poslednje dve faze Vlada Mađarske, Fond „Betlen Gabor” i Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Mađarske. Da Vlada Mađarske nije podržala ovu ideju, onda ne bismo mogli sada da slavimo ovde. Mnogi su se pitali zašto se mora čekati tako dugo, ali sada je jedino važno da je završen. Nosačani dobro znaju koje prepreke je trebalo savladati, jer kada su ljudi koji žive sa nama videli kako će ovo biti divna građevina, pokušali su da na različite načine formiraju i pravo na nju. Do poslednjeg dana je bilo upitno da li ćemo uspeti da sačuvamo ovu zgradu za potrebe zajednice i da li ćemo uspeti da rešimo brojne pravne zavrzlame. To je učinjeno u poslednjem trenutku, pa će Kulturno društvo „Nosa” iznajmiti ovu zgradu od grada Subotice na narednih deset godina, a i vrtić „Vackor” je potpisao ugovor po kojem sa četrnaestoro mališana može da počne sa radom prvo istureno odeljenje ovde u Nosi, istakao je dr Balint Pastor. Događajima je, između ostalih, prisustvovala Judit Pirićine Sabo, načelnica Odeljenja za jug i dijasporu Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske, Gabor Palinkaš, privremeni prvi otpravnik poslova ambasade Mađarske u Beogradu. Tibor Kajzinger, prvi konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a i potpredsednica Skupštine Srbije, kao i državni sekretari, republički i pokrajinski predstavnici, funkcioneri nacionalnog saveta, Žolt Sakalaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice.

750 PAKETIĆA ZA BEBE

U Kanjiži, u punoj sali gradske kuće, podeljeni su paketi za bebe porodicama koje su se prijavili za njih. Zahvaljujući Državnom sekretarijatu za nacionalnu politiku Vlade Mađarske, uz posredovanje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Saveza vojvođanskih Mađara, u programu „Keldekžinor” („Pupčana vrpca”) poklon paketiće je dobilo 100 dece iz opštine Kanjiža, Novi Kneževac, Čoka i Senta, koje je matična država podelila mališanima i njihovim roditeljima u „godini brižne nacije” . Arpad Fremond, predsednik nacionalnog saveta, poželeo je dobrodošlicu porodicama koje su dobile porodiljsku pomoć na podeli paketa i rekao, između ostalog, da je ostanak u zemlji najvažniji, te da u narednom periodu planiraju da otvore i jaslice.

Svečanosti su prisustvovali Judit Pirićine Sabo, službenici Ambasade Mađarske u Beogradu i Generalnog konzulata u Subotici, republički i pokrajinski predstavnici, zvaničnici nacionalnog saveta i drugi.

– Pokušali smo da kontaktiramo mnoge porodice u proteklom periodu, ali može se desiti da vest nije stigla do svih, pa bih svima skrenuo pažnju da ako im je dete rođeno pre marta 2023. godine, i oni ispunjavaju uslove za dobijanje paketa. Ova podela paketa od strane Vlade Mađarske je takođe znak da podržava rađanje ne samo unutar granice, već i preko granice. I moramo da učinimo sve da ova deca počnu, nastave i završe školu na mađarskom jeziku, naglasio je Arpad Fremond.

„ČODAŠAROK” ZA VOJVOĐANSKE UČENIKE

Vojvođanski đaci vrtića i osnovnih škola učestvuju u onlajn igrici „Grad je naš!” koju organizuje Državni sekretarijat za nacionalnu politiku kabineta premijera Mađarske. Igra je bila popularna i ove godine, pa je 41 „Čodašarok” („Čudesni kutak”) nagrada „pronašlo svoje nove vlasnike” u 37 obrazovnih ustanova. U Osnovnoj školi „Kokai Imre” u Temerinu juče su svoje nagrade dobili pobednici 14 ustanova, ukupno 19 paketa. Dobitnike nagrada, njihove roditelje i nastavnika pozdravio je Arpad Fremond, predsednik nacionalnog saveta.

– Drago nam je da je u „godini brižne nacije” Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Mađarske ponovo organizovao ovu igru, jer je ove godine glavna tema bila briga i porodica, a deca su morala da odgovaraju na razna pitanja zajedno sa roditeljima ili učiteljima. Oni koji su bili najveštiji, najbrži i davali najtačnije odgovore zaslužili su ove čudesne kutke. Vrednost paketa je oko 100.000 forinti i sadrži predmete za razvijanje veština i igrice koje mogu biti zanimljive deci, rekao je predsednik nacionalnog saveta, poželevši učenicima uspešan početak školske godine. Direktor škole Bela Siveri rekao je da im nije prvi put da učestvuju u ovoj popularnoj igri, već imaju dva „Čodašaroka”, a ove godine su osvojili i treći. Događaju su prisustvovali predstavnici matice, republički i pokrajinski zvaničnici, među kojima i ml. Balint Juhas, generalni direktor Fondacije „Prosperitati”, Ištvan Šarkezi, predsednik Izvršnog odbora nacionalnog saveta i članovi odbora, kao i predstavnici opštine Temerin. Nakon svečanosti, okupljeni su pogledali i dnevni boravak otvoren prošle godine u školi, koji je zahvaljujući podršci nacionalnog saveta mogao da počne sa radom.