2024. április 30., kedd
Tenis

Monika Seleš igra tenis i piše

Teniska zvezda rođena u Novom Sadu bila je gost na Danima tenisa u Budimpešti

Ne postoji osoba u okruženju koja nije čula za Moniku Seleš. Dugo pratim tenis, ali moram priznati da nju nisam pomno pratila iako je „naše gore list”, pritom još mađarskog porekla. Razlog je jednostavan: napadi na nju su počeli pre nego što sam počela da pratim tenis, te sam propustila značajan deo priče zbog čega mi je jako žao. 

Tokom vikenda, na Danima sporta u Mađarskoj, ona je bila počasni gost, delila je savete i autograme. Na konferenciji za štampu je rekla da još uvek redovno igra tenis, uglavnom u dublu. Pored toga, piše i knjige, zainteresovana je za zdrav život i smatra da je važno da podeli sa drugima ono što je njoj pomoglo u životu. Voli decu, te nije slučajnost što je autor knjiga za decu.

Što se struke tiče, teško je definisati idealnu teniserku:

„Devojke se danas mnogo više bave fitnesom nego u moje vreme. Sestre Vilijams su na vreme primetile to i zato se danas ističu ispred svih ostalih, u odnosu na njihove ranije koleginice Štefi Graf ili Aranku Sančez Vikario. Teško je definisati idealnu strukturu ali se Serena približila tom idealu, njena fizička spremnost se izuzetno razlikuje od ostalih. Ko je sledeći u tom nizu, ne znam, nisam videla igrača sa sličnim stilom.”

 Monika je pre deset godina uzela Mađarsko državljanstvo.

„Sebe vidim kao građanina sveta. Moji roditelji su Mađari, odrasla sam u mađarskom okruženju, išla sam u mađarsku školu, sa bakom i rodbinom govorim mađarski. Često dolazim u Mađarsku, rođaci mi tu žive, obožavam da boravim ovde. Kada su me 2014.godine prvi put pozvali da dođem na manifestaciju pod nazivom Dani tenisa, bio je fantastičan osećaj doći jer sam oduvek želela da pružim nešto mađarskom tenisu. Posebno mi je drago što ovaj pokret još traje i da se kreće u dobrom smeru. Važno je mladima pokazati smer, voditi brigu o svojim talentima, jer dovoljno je ako se zahvaljujući ovome pojave jedna ili dve teniske zvezde, njima će mađarski tenis biti umnogome zahvalan.”

Povremeno posetite Mađarsku inkognito.

„Za mene, Budimpešta je najlepši grad na svetu. Volim arhitekturu, to sam i studirala, a Budimpešta je sa te tačke gledišta san snova. Volim da budem među svojim poznanicima, volim dobru hranu,imam omiljena mesta u gradu.”

43-godišnja zvezda nastavlja svoj dobrotvorni rad. Organizatorima je ponudila reket, koja će biti na aukciji, a iznos će ići deci u nevolji.

„Sport je u mom životu odigrao veoma važnu ulogu. Imala sam sreću da mi roditelji omoguće ovu priliku. Pored škole, postojao je samo tenis ali volela sam to. Volim da pričam o svojim iskustvima, da ih podelim sa drugima, da im pomognem. Volela bih i kada bi manje srećna deca uspela da iskuse sve ovo.”

Na temu da su Rodžer Federer i Serena Vilijams najbolji svetski teniseri svih vremena, kaže:

„Nikada nisam videla Margaret Kort ili Bili Džin King kako igraju, danas je drugo vreme, tehnologija, novac, takmičenja, sve je drugačije, ali ono što ističe Rodžera i Serenu je to što su se oni izborili sa nekoliko generacija tenisera. Serena je igrala i samnom, sa Lindzi Devenport, Dženifer Kaprijati, što je jako davno bilo a ona je i dalje na vrhu.”

Podsetila nas je da ju je otac odveo na Dejvis kup u Novi Sad gde joj se francuska zvezda Janik Noa obratio i dao joj svoj reket. Na osnovu tog iskustva ona sada pokušava na isti način da pomogne mladima. Isto tako, važno je da se pored sporta mladi ljudi obrazuju i ulažu u znanje kako bi nakon završetka karijere mogli da vrate sportu nešto od toga.

Listu „Mađar So” sa zadovoljstvom!

Na žalost, zbog zgusnutog rasporeda, nismo mogli uraditi duži intervju, ali kada je saznala da radim za „Mađar So” rado je odgovorila na još koje pitanje. Želela je da pozdravi naše čitaoce i saradnike, posebno Čordaš Arpija, ali joj je drago da su ovaj put poslali ženu!

Šta mislite o tome što je Serena osvojila još jedan Gren slem?

- Mislim da je Sereni mnogo pomogao njen novi trener Patrik Mouratoglou. Serena je fundamentalno promenila svoj stav, jer fizički i tehnički uslovi su bili dobri i do sada, samo je na koncentraciji trebalo raditi. Pariku nije uspelo. Da jeste, osvojila bi bar 5-6 Gren slemova više. Ne poznajem nikoga ko ima takvu snagu, ona kada nešto želi to će i dobiti. Igrala sam protiv nje kada je imala oko 12 godina. Već tada je imala želju i volju za borbom, više nego njena sestra. Zaista se divim njoj i Federeru da još uvek igraju i to sa takvim učinkom. Ovo tačno pokazuje to koliko je važno u životu sportiste dobra ishrana, pravilna obuka, oporavak. Volela bih da sada igram tenis, jer sada postoji toliko raznih mogućnosti koja ja tada nisam imala. Oporavak je veoma važan. Oboje imaju tu sreću da im je dovoljno da odigraju par turninra pre svakog Gren slema kako bi se zagrejali. Po mom mišljenju, još par godina će zadržati ovaj nivo.

Šta mislite da li Đoković može da se vrati na prvo mesto?

- Da. Naravno, nije lako vratiti se na nivo na kojem je bio, osvojio je četiri Gren slem titule, ogroman pritisak je bio na njemu. On je jako dobar tehnički i jak mentalno da kada povrati malo samopouzdanje koje je u poslednje vreme izgubio, onda će svakako uspeti. Za mene je neverovatno gledati ove igrače. Australijan open je bio fantastičan sa Đokovićem, Nadalom, Federerom. Rodžer dan danas igra sa takvom lakoćom da je to neverovatno, iako znam koliko mnogo truda i rada je sadržano u svakom udarcu lopte.