2024. április 20., szombat
RÚZSFOLT

Társasozós téli délutánok

A téli szünidőben ezúttal is a társasjátékozás volt a legmeghatározóbb dolog a családunkban. A Jézuska hozzánk három új társasjátékot is hozott, és azokat először sorra ki kellett próbálnunk, majd mindbe bele kellett rázódnunk, ugyanis nem volt mind egyszerű. A karácsonyfa alá már évek óta kerül olyan társasjáték, amelyet együtt tudunk játszani a lányokkal, így szinte elvárás volt, hogy ezúttal is érkezzen valami új, közös élményeket hozó doboz. Amióta a lányok egy kicsit felcseperedtek és elkezdték élvezni az ilyenféle megmérettetéseket, taktikai, gondolkodós játékokat, azóta nálunk nagyon népszerű téli elfoglaltság a társasjáték. Szerencsére Magyarországon akkora a választék belőlük, hogy bőven van miből keresgélni, csak arra kell ügyelnünk, hogy olyat hozzon a Jézuska, amelyet a gyerekek és mi is élvezhetünk.

Karácsony délutánján teli izgatottsággal fogtunk neki az elsőnek, azzal kezdtük, amelyik a legszebb, legszínesebb volt, és amelyik a legszebb gondolatokat ébresztette bennünk. Egyöntetűen a Juharvölgy krónikája nevűt választottuk, mert mindannyiunkat egy böngésző könyvre, a Kisvakond nagy böngészőjére emlékeztetett, amelyet rengeteget forgattunk, míg a lányok kicsik voltak. Na, főtt is a fejünk miatta, mert hiába olvasgattuk a szinte könyvszerű használati utasítást, csak nem értettük. Valamibe mindig beleütköztünk, valami mindig homályos volt, egyszerűen nem tudtunk vele elindulni. Eszter nagyon kitartó volt, miután mi elnapoltuk ezt a játékot, ő tovább bújta az utasítást, sőt még este is, amikor már a tévé előtt lazítottunk. Végül az lett a megoldás, hogy másnap megnéztünk egy videót a használatával kapcsolatban, ahol rávilágítottak a homályos dolgokra és így minden érthetővé vált. Azóta imádjuk, és így, hogy már tudjuk játszani, másoknak is el tudjuk magyarázni. A lányok rekordidő alatt sajátították el a menetét, és azóta az összes szomszéd gyereket megtanították rá, így mindig van kivel játszaniuk.

A Jézuska hozta másik két játék ehhez képest roppant egyszerű, az egyik a Kingdomino, a másik pedig a Cascadia Vadvilága. A King Domino nagyon gyors és könnyű játék, így azt bármikor elő tudjuk kapni, ha van egy fél óránk, a Cascadia pedig egy jó kis stratégiai játék, amelyben állatokat rakosgatunk ide-oda mindenféle szabály szerint. Mindkettőben fontos szerepet kap a szerencse, ugyanakkor taktikai hozzáállást is megkövetel, amit mindannyian élvezünk. Igazi küzdelmek alakulnak ki egy-egy parti alkalmával, amelyet rendre visszavágó is követ.

Valaki a múltkorában megkérdezte tőlünk, hogy minek ennyi társasjáték, és csak azt válaszoltuk rá, hogy azért kell, mert szeretjük. Szeretünk együtt játszani mi négyen, ez a mi közös családi időtöltésünk. Hol ezt vesszük elő, hol azt, hol az egyik gyerkőc kedvencét játsszuk, hol a másikét, mi meg csak élvezzük, hogy velük együtt mókázhatunk. Az sem mellékes, hogy közben tanulnak is, türelmet, taktikát, kitartást és megbocsájtást is, hiszen időnként valakinek keresztbe teszünk, hol akarva, hol akaratlanul. A társasjátékozás egyszerűen magával ragadja az embert, egy más világba röpíti, ahol azok a szabályok érvényesek, amelyeket a kiötlői megalkottak. Imádjuk ezeket az új világokat.

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)