2024. április 20., szombat
KOMMENTÁR

Készpénz vagy bankkártya?

Világszerte visszaszorulóban a készpénz használata, bár sok helyen továbbra is inkább a bankjegyeket részesítik előnyben a bankkártyával szemben. Nagyon változatos a kép, mert egyes nyugati vagy távol-keleti országokban már a teljes készpénz nélküli fizetés megteremtésén dolgoznak. Ez technikailag megoldható, hiszen a készpénz helyett lehet fizetni bankkártyával, telefonnal, okosórával, valamint az elektronikus pénzutalás is mindennapossá vált. Mindezek ellenére a világ más részein a lakosság továbbra is ragaszkodik a hagyományos készpénzhez, amit a vásárlásnál és a fizetésnél előnyben részesít a bankkártyával szemben. Az utóbbiak közé tartozik Szerbia is, de idesorolható a közép-európai országok többsége is.

Szerbiában a lakosság 78 százaléka rendelkezik bankkártyával, de több mint 71 százalékuk továbbra is legszívesebben készpénzt használ a vásárlásnál a bankkártya helyet – állapította meg a közép-európai országokban végzett kutatás. Ennél csak a montenegróiak kedvelik jobban a készpénzt, hiszen náluk 76 százalék választja ezt a fizetésnél. Bár a kutatást magába foglaló tizenkét közép-európai országban a lakosság több mint 80 százalékának van betéti és kreditkártyája – a legmagasabb az arány Ausztriában 93 százalékkal –, ennek ellenére a megkérdezettek több mint fele inkább a készpénzt részesíti előnyben. A leginkább bankkártyapártinak Csehországot lehetne nevezni, ahol 69 százalék inkább fizet kártyával, mint bankjeggyel.

A kutatás szerint inkább ragaszkodnak a hagyományos készpénzfizetéshez Magyarországon, Bulgáriában, Horvátországban, Montenegróban, Észak-Macedóniában, Romániában és Szerbiában. Ezekben az országokban a megkérdezettek több mint 20 százaléka csakis készpénzt használ. Ez az arány Szerbiában 41 százalék, Montenegróban pedig 51 százalék. A kutatás szerint a régióban elterjedtek a korszerű okoseszközök, és növekszik a számuk, de pénzügyi tranzakciókban kevésbé elterjedtek. A felmérés szerint meglepő, hogy a régióban megkérdezettek 55 százaléka soha nem használja az okoseszközöket érintős fizetésnél. Szerbiában 20 százalék használ néha vagy minden alkalommal okoseszközt az érintős fizetéshez, még ez a százalékarány Csehországban, Lengyelországban és Romániában a legmagasabb, az utóbbi helyen 44 százalék. 

Ha hinni lehet a kutatásnak, akkor a közép-európai emberek sokkal jobban bíznak a készpénzben, mint a bankkártyákban, az okoseszközökben és elektronikus átutalásban. Szerintem ez hihető, mert környezetemben a mindennapi tapasztalatok ugyanezt támasztják alá: az emberek többsége szívesebben fizet bankjegyekkel és pénzérmékkel. Lehet ez egy beidegződés is, de gyanítom, hogy ez elsősorban a gyakorlatiasság miatt van így. Jobban bíznak a kézzel fogható és a pénztárcában élére rakott bankjegyekben, amivel mindig és mindenhol ki lehet egyenlíteni a számlát, hiszen ott van és elkölthető. Az illető személy nincs kiszolgáltatva senkinek és semminek. És jól tudjuk, hogy a vantól nem kell félni! Bár praktikusabbnak tűnik a bankkártya, okostelefon és az elektronikus fizetés, de az emberek egyelőre kevésbé bíznak benne. Különösen, hogy ezekkel sok helyen továbbra sem lehet fizetni, valamint bármilyen jellegű rendszerleállás eseten, ami lehet akár egy rövidebb áramszünet is, teljesen használhatatlanná válnak, és egyszerűen megáll a tudomány, illetve az élet is. A készpénz jelenléte biztonságot jelent a többségnek, szemben a virtuális pénzzel, amihez olykor körülményes vagy bonyolult hozzáférni. Különösen egy olyan személynek, aki idegenkedik az újdonságoktól és a különféle okoseszközöket sem szereti vagy egyáltalán nem is használja.

A készpénzhasználat nagy előnye, hogy az ember mindig pontosan tudja, ha belenéz a pénztárcájában, hogy mennyit költhet, és hol kell megálljt parancsolni. A betéti és hitelkártyával már sokkal könnyebben elcsábul az ember, majd kezd el felelőtlenül költekezni, mert úgy érzi, megteheti. Megteheti, mert erre lehetőséget biztosít a bankrendszer, csak az a kérdés, hogy milyen áron. A bankkártya meggondolatlan és költekező használata a különféle nagyságú kezelési költségeken és kamatokon keresztül végül nagyon sokba kerülhet a felhasználóknak. Sok esetben emiatt is idegenkednek tőle az emberek, mert a bankkártyán keresztül elérhető virtuális pénz használata bizony pénzbe kerül, amit előbb vagy utóbb, de ki kell fizetni.

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)