2024. július 20., szombat
KOMMENTÁR

Drágulás, lemondás, takarékoskodás

Nap mint nap a saját bőrünkön tapasztaljuk a fogyasztói árak emelkedését. Az elszabadult rezsiköltségek mellett különösen az élelmiszerárak drágulása érinti érzékenyen a háztartásokat. Sokan lemondtak valamilyen korábban vásárolt, ma már egyre inkább luxusnak számító élelmiszerekről, vagy csak ünnepnapokkor veszik meg azokat. A megszokott kiadások közül az emberek a ruházkodást, a szórakozást és az utazást fogták vissza leginkább, de a hobbikat, a nagyobb beruházásokat is háttérbe szorították. Még az egészségre fordított költségeket is többen megvonták maguktól. A gazdasági helyzet átalakulása egyenlőtlenül érinti a társadalmat, és azokat kényszeríti a legnehezebb döntésekre, akik amúgy is több kihívással szembesülnek a mindennapokban. Érezzük, hogy jövőt tervezni egyre nehezebb, mert minden napra egyre kevesebb jut. Gondolkodunk, hol lehetne még meghúzni a nadrágszíjat, hogy tudnánk még bölcsebben gazdálkodni a felett a kevés felett, amink van.

A külső körülmények negatív változására a többség vásárlási szokásainak átalakításával és spórolással reagál. A pénzmegtakarítás egyre több embernek csak egy régóta dédelgetett álma, hiszen a túl sok kiadás és esetleg adósság miatt az emberek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak ezt a kiváltságot. Szerbiában nagyon sok polgár hónapról hónapra él. Egy nagy bevásárlás során a legalapvetőbb élelmiszerek és különféle alapvető termékek beszerzése is több ezer dinárba kerül. A rezsi és egyéb költségek kifizetése után pedig sokan azon gondolkodnak, vajon merjenek-e maguknak egy pár téli csizmát venni, vagy inkább tartalékoljanak egy nem várt kiadásra. A megtakarítások ugyanis nagyon is fontos szerepet játszhatnak a váratlan események átvészelésében.

Ha tudatosan, előre átgondolt módszereket követünk, akkor sikeresen takarékoskodhatunk. Az ilyen tervszerű spóroláshoz azonban kétségkívül kemény önfegyelemre van szükség. Ahogy minden más téren, a pénzügyek terén is igaz, hogy kis lépések megtétele vezet el a nagyobb célokhoz. Azaz, már kis összegeket is érdemes rendszeresen félretenni, mert így alakul ki az a fajta tudatosság, amelynek segítségével később nemcsak megtakaríthatunk, de akár már be is fektethetjük az összespórolt pénzünket. Spórolási tippek tömkelege olvasható az interneten. Szakértők szerint a legnagyobb takarékosság az, ha egyszerűen nem vesszük meg azt, amire nincs igazán szükségünk. Mint mondják, a fizetés kézhez kapása után célszerű rögtön felosztani azt. Javasolt elkülöníteni azt az összeget, amit a számlák befizetésére, gyakori kiadásokra kell fordítani, egy kisebb részét pedig tanácsos automatikusan betenni egy megtakarítási számlára, vagy borítékba. Egy havi költségkeret létrehozása is segíthet csökkenteni a kiadásokat, ugyanakkor a kiadásvezetés is tanácsos módszer. Ennek során ugyanis kendőzetlenül szembesülhetünk a költségeinkkel, amiből különféle konklúziókat tudunk levonni, így akarva-akaratlanul is tudatosabbá válhatunk a pénzügyeinket illetően. A tanácsadók ajánlják még, hogy vásárláskor készítsünk bevásárlólistát, hogy ne költsünk olyan dolgokra, amikre nem is feltétlenül lenne szükségünk, illetve klasszikus, de még mindig működő megtakarítási forma, hogy az aprópénzeket gyűjtsük össze egy üvegben, hiszen akár rövid idő után is hatalmas segítséget nyújthat nehezebb napokon.

Ezek a praktikus megtakarítási módszerek valóban hozzásegíthetnek bennünket a spóroláshoz, a kérdés csak az, hogy a félretett pénzünk, a jelenlegi gazdasági helyzetet tekintve, vajon meddig tud még kitartani a kis borítékunkban.
 

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)