2024. június 17., hétfő

Készül a koalíciós szerződés

A köztársasági parlamentben 6, a tartományiban 8, vagy 9 képviselője lehet a VMSZ-nek

Teljes joggal állítható, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség győzött a vasárnap megtartott választásokon, értékelte tegnap a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke. Szavai szerint minden választás olyan megmérettetés, ami élet-halál kérdése, továbbá minden választás bebizonyítja, hogy vannak olyan, korábban megbonthatatlannak és hatalmasnak tűnő pártok, amelyek eltűnnek a politikai süllyesztőben.

A köztársasági parlamenti választáson leadott szavazatok eddigi feldolgozottsága szerint a másfél évvel ezelőtti választáshoz képest mintegy 4 ezerrel több szavazatot szerzett a VMSZ – közölte többek között Pásztor Bálint (Fotó: Pannon RTV)

A köztársasági parlamenti választáson leadott szavazatok eddigi feldolgozottsága szerint a másfél évvel ezelőtti választáshoz képest mintegy 4 ezerrel több szavazatot szerzett a VMSZ – közölte többek között Pásztor Bálint (Fotó: Pannon RTV)

A VMSZ egy regionális, kisebbségi párt, amelynek mindig nagyon komoly küzdelmet kell folytatnia a megmaradásért, ugyanúgy, mint a közösségnek, emelte ki Pásztor Bálint. Rámutatott, mivel a VMSZ-nek sikerült megőriznie pozícióit, sőt, a szavazatszámát is, továbbá a dolgok jelenlegi állása szerint növelni mandátumai számát, ezért egyértelmű a győzelem. Kiemelte, a vasárnap a köztársasági parlamenti választáson leadott szavazatok eddigi feldolgozottsága azt mutatja, hogy a másfél évvel ezelőtti választáshoz képest mintegy 4 ezerrel több szavazatot szerzett a VMSZ. Pásztor Bálint szerint ez azt bizonyítja, hogy tévednek azok, akik szerint már alig maradt magyar Vajdaságban, aki pedig maradt, azt semmi nem érdekli. A VMSZ álláspontja szerint nem szabad lemondani a közösségről, sem megtorpanni és elbizonytalanodni, ehelyett határozott fellépés szükségszerű, húzta alá Pásztor Bálint és hozzáfűzte, a jelenlegi helyzetállás alapján úgy tűnik, hogy a köztársasági parlamentben hat képviselője lehet majd a pártnak, míg a tartományi képviselőházban 8, vagy 9 képviselője.

A VMSZ megbízott elnöke a folytatásban arról beszélt, hogy számos belgrádi központú párt, amelynek vezetői a szerbiai politikai színtér meghatározó egyéniségei voltak az elmúlt évtizedekben – példaként Vuk Jeremić pártját, valamint Boris Tadić és Saša Radulović választási koalícióját említette –, köztársasági szinten jóval kevesebb szavazatot kapott, mint a VMSZ, amelyik egy kisebbségi párt. Tomislav Žigmanov, aki eddig miniszter volt, tartományi szinten egy bosnyák párttal együttműködve az eddigi feldolgozottság értelmében 4778 szavazatot szerzett, míg a VMSZ mintegy 60 ezret, folytatta Pásztor Bálint. Példaként lehet említeni a Vajdasági Szociáldemokrata Ligát is, amely a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségével együtt 24.052 szavazatot szerzett, így az előbbi választási koalícióhoz hasonlóan ez utóbbi koalíció sem jutott be a parlamentbe, mondta Pásztor Bálint.

Pásztor Bálint megismételte, hogy a VMSZ elégedett a Szerb Haladó Párttal való eddigi koalíciós együttműködéssel, mivel ez az egyenrangú felek együttműködése volt, ami révén megvalósulhattak a vajdasági magyar közösség számára fontos ügyek és projektumok, így folytatni szeretnék az együttműködést. Az SZHP a szerbek legitim politikai ereje, a VMSZ a magyarok legitim politikai ereje Szerbiában, az együttműködés folytatandó annak érdekében, hogy mindenki megelégedettségére a fontos ügyeket előre tudják vinni, nyomatékosította Pásztor Bálint. Hozzátette, a végrehajtó hatalomban, azaz a különböző minisztériumokban a jövőben is ott kell lenniük a VMSZ képviselőinek, hogy befolyásolhassák a folyamatokat. Szavai szerint a korábbiakhoz hasonlóan most is a koalíciós szerződés programbeli elemeire, nem pedig a bársonyszékekre terveznek összpontosítani, már dolgoznak a koalíciós szerződésen. A tartományi képviselőház elnöki tisztségével kapcsolatban közölte: az említett a koalíciós tárgyalások témája lesz, erről egyelőre nem beszélgettek.

– Az alapvető kérdés az, hogy ez a tisztség korábban Pásztor István személyének szólt, vagy a Vajdasági Magyar Szövetségnek. Természetesen a tartományban sem a tisztségek határozzák meg a VMSZ politizálásának prioritásait. Rendszerben kell kezelni a köztársasági és a tartományi szintet, és olyan tisztségeket betölteni, amelyek a leginkább szolgálják programunk megvalósítását – fogalmazott Pásztor Bálint.

Nyitókép: Dr. Pásztor Bálint (Fotó: Pannon RTV)